Tel kırma için UNESCO’ya başvurdular

   Denizli’nin Tavas İlçesi’nde geçmişi 150 yıl öncesine dayanan ve el sanatlarının en güzel örneklerinden biri olan 'tel kırma' işlemesinin UNESCO kültürel miras envanterine alınması için başvuruda bulunuldu.

   Tavas Halk Eğitim Merkezi’nde açılan kurslarda eğitimi verilen tel kırma işlemesini kültürel miras envanteri programına dahil ettirmek amacıyla proje hazırlandı ve UNESCO'ya başvuruda bulunuldu. Proje kabul edilirse Tavas İlçesi’nde tel kırma işi UNESCO tarafından envantere alınacak ve desteklenecek.

Tavas Yöresi El sanatları Geliştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Zeliha Baybars, Halk Eğitim Merkezi’nin talebini olumlu bulduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Tel kırma uzun yıllardır ilçemizde işlenen ve tanınan, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından birisidir. Ninelerimiz, annelerimiz bu el sanatını daha çok masa örtüsü, gelin başı, sehpa örtüsü olarak yapmakta ve kullanmaktadır. Geçen yıl kurduğumuz dernekle tel kırmayı, her kadının hayatın her anında kullanabileceği duvar saati, tel kırma takı, şal, kadın terliği, el çantası, tepsi gibi ürünlerde de tasarladık. Ve örneklerini Halk Eğitim’deki kursiyerlerimize yaptırıyoruz. Tel kırma Tavas’ımızın çok önemli bir değeridir. UNESCO bu talebi kabul ederse, ilçemiz için bir avantaj doğacak. Tavas’ın tel kırma el sanatını dünya tanıyacaktır."