Kiraz da prim desteği kapsamına alınmalı

Türkiye'nin en kaliteli kirazının yetiştiği yerlerden biri olan ve yılda 50-60 bin ton kirazın üretildiği İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde üreticilerin yaşadıkları sorunlar TBMM'ye taşındı.

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, nisan ayı başındaki soğuk hava nedeniyle çiçek açan kirazların büyük zarar gördüğüne ve bu yılın üretiminde yüzde 60'a varan kayıpların söz konusu olduğuna dikkat çekti.

Türeli ayrıca, tarım sigortasının üreticiler için yeterince fayda sağlamadığına vurgu yaparak, yağmurdan dolayı çatlayan kirazların ve tomurcuk döneminin de sigorta kapsamına alınması gerektiğini ifade etti.

Önergesinde kirazın da pamuk ve zeytin gibi prim desteği kapsamına alınmasını isteyen Türeli, kiraza taban fiyat uygulaması getirilmesi ve kiraz borsasının kurulması gerektiğinin de altını çizdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Rahmi Aşkın Türeli, önergesinde bölge tarımı açısından oldukça önemli olan Kemalpaşa kirazında üreticilerin karşılaştıkları zararları gidermeye yönelik bir çalışma başlatmayı düşünüp düşünmediklerini Bakan'a sordu.

Türeli ayrıca; kiraz borsasının kurulması, kiraza prim desteği verilmesi, kirazın tomurcuk döneminin de sigorta kapsamına alınması konularına ilişkin de Mehdi Eker'e sorular yöneltti.

Türkiye kiraz üretiminin yüzde 12'sini, İzmir kiraz üretimin ise yüzde 84'ünü karşılayan Kemalpaşa ilçesinde halen 3 milyon kayıtlı kiraz ağacının bulunduğunu belirten CHP'li Vekil, Kemalpaşa kirazının yüzde 40'ının Rusya, Ukrayna ve İran'a ihraç edildiğini ifade etti.

Türeli önergesinde şu hususlara yer verdi:

"Ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayan Kemalpaşa ilçesinde üreticilerin önemli sorunları bulunmaktadır.

Öncelikle nisan ayı başında yaşanan soğuk havalar nedeniyle çiçek açan kirazlar büyük zarar görmüş ve bu yılın üretiminde yüzde 60'a varan kayıplar gündeme gelmiştir. Kiraz üreticileri ayrıca, tarım sigortasının fayda sağlamadığına dikkat çekerek yağmurdan dolayı çatlayan kirazların tomurcuk döneminin de sigorta kapsamına alınmasını talep etmektedirler.

Buna ilaveten kirazın da pamuk ve zeytin gibi prim desteği kapsamına alınmasını isteyen üreticiler, kiraza taban fiyat uygulaması getirilmesini ve kiraz borsasının kurulmasını önermektedirler."

Milletvekili Türeli'nin Bakan Eker'e soruları:

1- Bölge tarımı açısından oldukça önemli olan Kemalpaşa kirazında üreticilerin karşılaştıkları zararları gidermeye yönelik bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?

2- Tarım sigortasının kiraz üreticileri açısından daha verimli hale getirilmesi düşüncesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Tomurcuk döneminin ve yağmurdan dolayı zarar gören kirazların da tarım sigortası kapsamına alınması mümkün müdür?

3- Üreticilerin kirazın da pamuk ve zeytin gibi prim desteği kapsamına alınması önerisini destekliyor musunuz?

4- Kiraza taban fiyat uygulaması getirilmesi konusunda düşünceleriniz nelerdir? 5- Kiraz borsası kurulması hakkında Bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır? Eğer yoksa böyle bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?