Kentsel dönüşümde Bakanlık-Belediye çelişkisi

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ayhan Emekli, kentsel dönüşümde merkezi ve yerel yönetimlerin ayrı yasa ve mevzuatla hareket etmeleri nedeniyle zaman zaman çakışma ve çelişkilerin yaşandığını söyledi.

Emekli, belediyelerin hazırlık yaptığı bir alanı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın riskli alan ilan etmesiyle projelerin çakıştığını, bu iletişimsizliğin kaygı verici olduğunu belirtti.

Oda Başkanı Emekli, kentsel dönüşümde merkezi ve yerel yönetimler arasında farklı yaklaşım ve uygulamalar yapıldığını anlattı.

Özellikle İzmir’de hem Büyükşehir Belediyesi’nin hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uygulamları nedeniyle bu durumun çarpıcı olarak ortaya çıktığını kaydeden Ayhan Emekli şöyle dedi:

"İki farklı yaklaşım, iki ayrı yasa var. Büyükşehir Belediyesi, Belediye Yasası’ndan kaynaklanan yetkisi ve ilgili mevzuatla kentsel dönüşüme girişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’a göre hareket ediyor. İki yasayla da dönüşüm yapılabiliyor. Ancak iki ayrı mevzuat iki ayrı idare ve yaklaşım var."

'SİSTEMLER ÇELİŞİYOR'

Merkezi ve yerel yönetimin kentsel dönüşümde zaman zaman aynı noktada çakıştığına dikkat çeken Emekli, "Aynı bölge için her iki idarede hazırlık yapıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin proje hazırlığı yaptığı bir alanı Bakanlık riskli alan ilan ederek yetkiyi alabiliyor. Sistemler çelişiyor" diye konuştu.Ayhan Emekli, kentsel dönüşümümde iki ayrı idare arasında iletişim ve koordinasyon eksikliğinin kaygılandırıcı olduğunu da söyledi. Bakanlık ve belediyenin kentin geleceği için ileşimi sağlaması gerektiğini belirtti. İzmir’de Bakanlık, Büyükşehir’in hazırlık yaptığı ve izin istediği Cennetçeşme bölgesini riskli alan ederek yetkiyi üzerine almıştı.

Utku BOLULU/DHA