Anne adayları dikkat !

Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kamil Kurt, bazen hamilelik esnasında beklenmedik rahatsızlıklar ortaya çıkabileceğini belirterek, "Anne adaylarının en sık karşılaştığı rahatsızlıklardan biri şeker rahatsızlığıdır" dedi.

Gebelik şekerinin, şeker hastalığı bulunmayan bir kadının hamilelik sırasında şeker (glukoz) değerlerinde yükselme saptanması durumu olduğunu ifade eden Dr.Kurt, şöyle konuştu: "Hamileliğin 24-28 haftaları arasında glukoz yükleme testi (şekerli su tesi) ile tarama yapılır ve kesin teşhis 100 gr oral glukoz testi ile konur. Gebelik şekeri çoğu zaman belirti vermeden yapılan testlerle teşhis edilse de susuzluk hissi, kilo kaybı, çok fazla yemek yemek, çok fazla miktarda idrar yapmak, yorgunluk gibi belirtilere dikkat etmek gerekir. Gebelik şekerinin tedavisinde öncelikle diyet tedavisine başlanır. Düzenli bir diyetle kan şekeri düşebiliyorsa, insüline gerek kalmaz. Eğer diyet tedavisi sonuç vermezse, dâhiliye uzmanı gözetimi altında insüline başlamak gerekir. Doğumdan sonra genellikle şeker yüksekliği kendiliğinden düzelir ve diyet veya ilaç tedavisine gerek kalmaz ancak buna doğumdan sonra yapılacak tahlillerle karar vermek gerekir."

DOĞUM SONRASINDA ANİ ÖLÜM

Gebelik şekerinin bebeklerin anne karnında veya doğum sonrası ani ölümüne, suyunun fazla olmasına, doğum sonrası solunum sıkıntısına, sarılığa, kandaki alyuvar sayısının artmasına, kandaki kalsiyum değerinin düşüklüğüne neden olabileceğini kaydeden Dr. Kamil Kurt, bebeğin, mutlaka doğum sonrası kan şekerine bakılması ve sonuca göre tedavi planlanması gerektiğini dile getirdi.