112'nin motorize ekipleri tek tip olacak

 İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde 2'nci Türkiye 112 Motosikletli Acil Sağlık Ekipleri Sempozyumu ve Eğitimi başladı. 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Mehmet Akif Güleç, tüm motorize ekiplerin standart bir hale getirilerek kıyafetlerin ve motorların tek tip olacağını söyledi.

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde 23 ilin 112 motosiklet ekiplerinin teorik ve pratik eğitimlerinin yapılacağı ve üç gün boyunca devam edecek olan 2'nci Türkiye 112 Motosikletli Acil Sağlık Ekipleri Sempozyumu ve Eğitimi’nin açılışı yapıldı. Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan sempozyuma, 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Mehmet Akif Güleç, İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, 112’den Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu, birçok ilin il sağlık müdürleri, müdür yardımcıları, şube müdürleri katıldı.

Sağlık hizmetlerinde 112 acil servisin önemine değinen 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Mehmet Akif Güleç, yapılacak sempozyum ve eğitim çalışmalarıyla 112 motorize ekiplerinin sorunlarını gündeme getirileceğini söyledi. 112 motorize ekiplerinin ülke genelinde bir standart içinde olmadığına dikkat çeken Güleç, "Bundan sonraki süreçte motorize ekiplerinin çalışma, usül ve esasları belirleyeceğiz. Motorize ekiplerimiz tek kişi mi yoksa çift kişi mi çalışacak bunun kararını vereceğiz. Motorize ekiplerin ülke genelinde tek tip kıyafet olması için çalışmalara başladık. Tek tip kıyafetler için bakanlıktan ihaleye çıkılacak. Motosikletler ile alakalı şikayetler almıştık. Daha pratik ve küçük motosikletlere geçiş yapacağız" dedi. 

'İNSANA YATIRIM ÖNEMLİDİR'

Motorize ekiplerin ellerindeki imkanları hepsini en iyi şekilde kullanasını isteyen Güleç, şöyle konuştu:

"Bazı illerimizde motosikletler yatıyor. Oradaki motorize ekipte yer alan kişi başka bir yere tayin olduğunda, başka birini yetiştirmediği için motosikletler kişiye endeksli olarak kalıyor. Herkes işini en iyi şekilde sevmeli ve yapmalıdır. Ama dünyanın en iyi cerrahı da olsanız bir talebe yetiştirmezseniz, en iyisi olmanın bir anlamı yok. İnsana yatırım çok önemlidir. Bu yüzden ardımızdan, yerinizi devralacak kişiler yetiştirmeyi ihmal etmeyin. Hiçbir şeyi 'mış' gibi yapmayın."

'MOTORİZE EKİPLER FENER GİBİDİR'

İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz ise motorize 112 ekiplerinin sahil kentlerinde olduğu kadar kalabalık metropollerde vatandaşlara acil sağlık hizmeti oluşturmada çok büyük bir avantaj sağladığını söyledi. İlçelerin pek çoğunda motosikletin günlük yaşam taşıtı olduğunu belirten Uzm. Dr. Türkyılmaz, "En çok trafik kazalarına sebep olan motosikletlerin acil kurtarma aracı olarak kullanılması ilginçtir. Sadece şehir trafiği içinde hastalara daha kolay ulaşabilme avantajı sağlaması ile değil, motosiklet bir şifa aracı olarak kullanılmaya başlanması ile de 'hız tutkunlarına' derinden bir mesaj vermektedir. 'Bir de buradan bak' demenin oldukça güzel somutlaması olmuştur. Hantal araçlarla kaplanmış şehir trafiği içinde kıvrakça hastasına ulaşan ve gerekli ilk müdahaleyi yapabilme olanağı sağlayan motosikletli ekiplerimiz, 112 ekiplerinin feneri gibidir. Hastanın tedavisine giden yolda ilk aydınlatmayı sağlarlar. Hasta hakkında ilk bilgiye ulaşma ve gerekli koşulların sağlanması için gerekli koordinasyonun sağlanmasını çabuklaştırır" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Mehmet Akif Güleç’e İzmir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz plaket takdim etti.