İthal kimyasal maddeyle kaçak akaryakıt

 İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyonda, yurtdışından ithal ettikleri kimyasal maddelerle, resmi evrakta yazılanın aksine kaçak akaryakıt elde edip milyonlarca TL’lik haksız kazanç elde eden firma ortaya çıkartıldı. Üç kişinin gözaltına alındığı baskında, firmanın merkez olarak gösterdiği Şanlıurfa Ceylanpınar’daki büroda, bir masa ile birkaç sandalye bulundu.

İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, daha önce de akaryakıt kaçakçılığı yaptığı bilinen Şanlıurla Ceylanpınar merkezli firmayı takibe aldı. Ekiplerin araştırmalarında, firmanın çeşitli ürünler elde edeceğini resmi evakta beyan edip ithal ettiği kimyasal maddelerle, kaçak akaryakıt imal ettiği belirlendi. Firmanın ithal ettiği ve İzmir’de bulunan 539 bin 708 liralık malzemeye el konuldu.

A.E., A.K.Ş. ve N.K.’nın gözaltına alındığı operasyon kapsamında, Ceylanpınar’daki büroda da ekipler inceleme yapmak istedi. Ancak adresteki binaya giden ekipler, kapalı olan ve içerisinde bir masa ile birkaç sandalye bulunan büroyla karşılaştı. Bunun yanı sıra, firmanın yaptığını gösterdiği üretim ile personel sayısının ve elektrik sarfiyatının büyük tezat oluşturduğu da yine ekiplerce ortaya çıkartıldı. Ayrıca belgelerde üretilen ürünlerin satıldığı gösterilen firmaların çoğunun kaçak akaryakıt kullandıkları için haklarında işlem yapıldığı veya uzun süredir kapalı oldukları da belirlendi. Firmanın 2010 ile 2012 yıllarında ithal etiği yaklaşık 3 milyon 700 kilogram kimsayal maddeyi de yine kaçak akayakıt üreteminde kullandığı ileri sürüldü.