İzmir'de 1 Mayıs kutlamaları iki meydanda

İzmir’de 1 Mayıs İşçi Bayramı, Alsancak Gündoğdu Meydanı ile Bornova Meydanı’nda kutlanacak. Sendikalar Alsancak’ta, İşçi Partisi (İP) Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu ve İzmir Tabip Odası ise Bornova’da olacak. Barış süreci İzmir’de 1 Mayıs İşçi Bayramı’na da yansıdı. Bayram iki farklı alanda kutlanacak.

Sendikalar Alsancak Gündoğdu Meydanı’nda olacak İP, Cumhuriyet için Güçbirliği Platformu ve Tabip Odası Bornova Meydanı’nda kutlama yapacak. İşçiler, sendika binalarının önünde toplanarak, alana yürüyecek. Meslek örgütleri ise yürüyüşe Cumhuriyet Meydanı’nda başlayacak.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, Türk- İş, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği adına beşer dakikalık selamlama konuşmaları yapılacak. Ardından Türk-İş 3'üncü Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç, sorunların ve taleplerin dile getirileceği ortak metni okuyacak. İşçiler, işsizler, emekliler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, demokratik kitle örgütleri siyasi partiler bayrama katılacak. Bu yıl ana teması 'Taşerona hayır' olacak. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, işçilerin hükümetin çözüm sürecine çekimser baktığını belirterek, 1 Mayıs’ta barışı savunacaklarını ancak hangi koşullarda ve nasıl bir barış olacağını da sorgulayacaklarını anlattı. Sarı, "Barış sürecine çekimser bakıyoruz. Barışı savunan temalarımızı ortaya koyacağız ama hangi koşullarda nasıl bir barış diye sorgulayacağız. Çünkü AKP hükümetinin bu konuda samimiyetine güvenmiyoruz. '12 Eylül’ü yargılacağız' demişlerdi ama göstermelik bir iki mahkeme kuruldu. Faili meçhullar hala ortada yok" dedi.

İP Genel Başkan Yardımcısı Tugay Şen, Gündoğdu Meydanı’ndaki kutlamalarda İstiklal Marşı’nın okunmayacak olmasına tepki göstererek, halka 'Bayrağı al Bornova Meydanı’na gel' çağrısında bulundu. Yıllardır 1 Mayıs’ı sendikalarla birlikte kutlayan İzmir Tabip Odası da 1 Mayıs’ın açılım ve barış süreci için kullanılmak istendiği gerekçesiyle Tertip Komitesi’nden ayrıldı. Kutlamalar Bornova Stadı önünde saat 12.30 toplanılıp meydana yürünmesiyle başlayacak. Meydanda yapılacak konuşmaların ardından son bulacak.

Öte yandan Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, 1 Mayıs’ı Çanakkale ruhuna vurgu yapmak için bu kentte kutlayacak.