Kılıçdaroğlu'ndan sert sözler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sayıştay Yasası’na göre Sayıştay Başkanı’nın iki yıldır Plan ve Bütçe Komisyonu’na bilgi vermediği gerekçesiyle TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i sert bir dille eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Eğer orası Anayasal bir kuruluşsa, 150 yıllık bir tarihe sahipse o raporlar buraya gelecek. Sen (TBMM Başkanı Çiçek) getireceksin o raporları. Ya getireceksin ya koltuğundan ayrılacaksın” dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçen hafta sonu Muğla’ya yaptığı ziyarette bazı ilçeleri gezdiğini, 2/B mağduru olan bölgelere de giderek vatandaşlarla konuştuklarını dile getirdi. Vatandaşların sıkıntılarının olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, 2/B mağduru olan vatandaşların rayiç bedellerle ilgili sıkıntılarının olduğunu ve belirlenen rayiç bedellerinin köylülerin ödeme şansının bulunmadığını söyledi. Rayiç bedeli rakamlarının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, bu rakamlarla köylülerin babalarından, dedelerinden ve analarından kalan arazilere sahip olma şanslarının bulunmadığını ifade etti.

Kendisinin ve tüm CHP’lilerin 2/B mağduru olan vatandaşların sorunlarına sonuna kadar sahip çıkacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, vatandaşların haklarını elde edinceye kadar mücadeleleri ortak sürdüreceklerini kaydetti.

“SAYIŞTAY YASASI’NIN GEREĞİ YERİNE GETİRİLMİYOR”

Tüm CHP’lilerin 24 saat yurt genelinde görev yaptığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin bütün bölgelerinde CHP’lilerinin vatandaşlarla kucaklaşarak sorunlarını dinlediğini söyledi. Sayıştayla ilgili parlamentoya önemli yasa teklifi verildiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, yasa teklifi ile Sayıştay’ı yeniden dizayn edilmek istendiğini kaydetti. Geçen yasama döneminde Parlamentoya bir Sayıştay yasasının geldiğini ve tüm maddelerin ele alınarak kendilerinin de verdiği destekle Sayıştay Yasası’nın kabul edilerek sürecin tamamlandığını anlattı. Sayıştay Yasası’nın gereğinin yerine getirilmediğini ileri süren Kılıçdaroğlu, Sayıştay Yasası’na göre Sayıştay Başkanı’nın yılda iki kez Plan ve Bütçe Komisyonu ve Başkanlığın uygun gördüğü komisyonlara gelip bilgi vermesi gerektiğini ifade etti.

İki yılı aşkın bir süredir Sayıştay Başkanı’nın komisyona bilgi vermediğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e seslenerek, “Madem ki parlamentonun çalışmalarında duyarlılık gösteriyorsun, Sayıştay Yasası’nın yürütmesi sana ait, neden Sayıştay Başkanı Plan ve Bütçe Komisyonu’na bilgi vermiyor” diye sordu.

HESAP VERMEKTEN KORKAN BİR SİYASAL İKTİDAR

TBMM Başkanı Çiçek’in Sayıştay Başkanı’nın neden Plan ve Bütçe Komisyonu’na bilgi vermesini neden istemediğini soran Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Hangi gerekçeyle istemiyorsun. Sayıştay Başkanı’nın muhatap olacağı sorulardan mı çekiniyorsun. Sayıştay’ın çok önemli bir özelliği var. TBMM adına kamu harcamalarını denetliyor. Biz bütçeye el kaldırırken veya itiraz ederken Sayıştay’ın raporunu görmek zorundayız. İlk kez Sayıştay’ın mali raporu olmaksızın Kesin Hesap Kanunu parlamentodan geçti. Parlamento ve demokrasi açısından çok ciddi bir zafiyettir bu. Herkesten vergi toplayacaksınız hesabını verince kaçacaksınız, hesap vermeyeceksiniz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bakın mevcut yasaya göre Sayıştay la ilgili bir yasa teklifi veya yasa tasarısı parlamentoya gelmeden önce Sayıştay Genel Kurulu’na görüşülür diyor. Sayın Cemil Çiçek’e ikinci sorum… Verilen yasa teklifi Sayıştay Genel Kurulu’nda neden görüşülmedi. Siz yasaları uygulamakla görevli olan bir kişi değil misiniz? Yasama organının başında olan bir kişi yasayı uygulamazsa sokaktaki yurttaşa niye yasaları uymadın diye soru sorma hakkımız olabilir mi? Sayıştay’ın önemi konusunda çok şey söylene bilir. Ama ben Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Sayıştay’ın 150. Kuruluş Yıldönümü’nde yaptığı konuşmadan bir bölümünü okuyorum. Şöyle diyor sayın Abdullah Gül, ‘Sayıştay’ı hiçbir zaman bir ayak bağı olarak görmemiz gerekir. Böyle gördüğümüz andan itibaren tamamen yanlışlara girmiş oluruz. Ve şunuda doğrusu hatırlatmak isterim birkez daha. Ancak mali konularda ve idari konularda hesap vermemek diktatörlüklerde ve oligarşilerde söz konusudur.’ Söyleyen kim Abdullah Gül…. Geldiğimiz süreçte diktatörlük sürecine uygun bir süreç. Hesap vermekten korkan bir siyasal iktidar.”

RAPORLAR GELMEZSE O KOLTUKTAN AYRILACAKSIN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gurup toplantısında ‘nasıl yolsuzluk yapmadığını’ anlattığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Gülüyorsunuz demi, vallaha bende gülüyorum. Yani bir adamın, bir Başbakanın ben yolsuzluk yapmadım diye yarım saat kendisini anlatması ne demektir, ben yolsuzluk yapanlara kol kanat geriyorum demektir. Siz meraklanmayın demektir” diye konuştu.

“Sayın Cemil Çiçek sağa sola bakma, kararlar açıklandı. O raporlar bu Meclis’e gelecek. Gelecek bu Meclis’e” diyen Kılıçdaroğlu, TBMM başkanlarının iktidarların yolsuzluklarını, kapatma, gizleme diye bir görevleri olmadığını öne sürdü. Kılıçdaroğlu, “Eğer orası Anayasal bir kuruluşsa, 150 yıllık bir tarihe sahipse o raporlar buraya gelecek. Sen getireceksin o raporları. Ya getireceksin ya koltuğundan ayrılacaksın” dedi.

KUL HAKKI YİYE YİYE KARNINIZ ŞİŞTİ SİZİN

AK Partililerin kul hakkı yemediğini söylediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle konuştu: “Kul hakkı yiye yiye karnınız şişti sizin. Daha öncede söylemiştim, kefenlerinin cebi olsa kefenlerinin cebine dolar koyacak bunlar. Vatandaşa gelince din, iman… Bir köşeyi dönüyorlar hepsi mal sahibi. Dinle yakından uzaktan bunların ilgisi yok. Açıkça söylüyorum, inançlı bir insan, imanlı bir insan, bu rezaletlere son verir. Rezaletleri konuyorsanız kusura bakmayın… Dürüst adam geçiniyorlar. Ne dürüst geçiniyorsun sen. Nereden çıktı senin dürüstlüğün. Daha mal varlığının hesabını vermedin sen. Rize’den yırtık ayakkabı ile geldim diyorsun İstanbul’a, oturduğun yere bak etrafını çift duvarlarla örmüşsün. Oturduğun yere alışveriş merkezi yapıyorsun. Nediyordu, ‘Biz ecdadımıza saygılıyız diyordu.’ Ecdadına o kadar saygılısın ki Sultan Ahmet Camisi’ni bile parselledin sen.”

Grup toplantısında CHP milletvekilleri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla işçilere destek vermek amacıyla yakalarına “1 Mayıs” yazılı kağıt taktılar.