ABD'ye cevabı Davutoğlu verdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD’nin Başbakan Erdoğan’ı kınayan açıklamalarını kabul etmediklerini vurgulayarak, “Başbakan’ın konuşmasının basına yansımış şekli ile tepki verilmesi bizim kabul edeceğimiz bir ilişki tarzı değil. Biz ABD adı geçmezken ABD’nin bizi kınamasını kabul etmeyiz” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, katıldığı bir televizyon programında Mısır’da yaşananları değerlendirdi. Mısır konusunda Avrupalı muhataplarıyla yaptığı görüşmeleri anlatan Davutoğlu, “Her zaman onlara da söyledik. Önümüzde iki opsiyon var. Sizin tercih ettiğiniz yol kısa dönemde kaosu önlemek için uzun dönemde istikrarı feda ediyorsunuz. Biz ise ‘kısa dönemde gerekirse risk alalım ama demokrasi öylesine yerleşsin ki uzun dönemli bir demokratik istikrar sağlayalım’ diyoruz” dedi.

Türkiye’nin önceliğinin kan dökülmemesi olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Ama maalesef muhataplarımızın bazılarında birinci öncelik İsrail’in güvenliği olabiliyor. Mısır’da demokratik rejimin İsrail ile bir diktatörlük rejimi kadar kolay anlaşamayacağı açık. Demokratik bir ülkede kimse İsrail yanlısı politika takip edemez çünkü oy alamaz. Açıktan İsrail yanında duramaz. Dolayısıyla İsrail’in güvenliğini önceliyor olabilirler” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın İsrail ile ilgili açıklamalarını da değerlendiren Davutoğlu, şunları söyledi:

“Dün gece 02.00’ye kadar bu konu ile ilgilendim. Gece o vakitte Başbakan’ın bütün konuşmasının dökümünü çıkarttım. Daha sonra sabah Amerika tarafına üç mesaj ilettik. Türkiye ile Amerika dost ve müttefik iki ülkedir, basın üzerinden konuşmazlar. Problem varsa birbirleriyle paylaşırlar. Başbakan’ın konuşmasının basına yansımış şekli ile tepki verilmesi bizim kabul edeceğimiz bir ilişki tarzı değil.

Bu konuşmada ABD’nin adı bir kere dahi geçmiyor. Tepki verecekse İsrail versin. Biz ABD adı geçmezken ABD’nin bizi kınamasını kabul etmeyiz. Bu kadar Mısır’da katliam yaşandı, bu şiddetli bir kınama ne kadar düşünüldü.”

Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın konuşmasında bir zihniyeti tarif ettiğini anlatarak, “O zihniyeti anlatırken iki sene önceki bir toplantıdan örnek veriyor. Bunu bir zihniyet olarak tanımlarsanız. Bir zihniyeti açıklıyor. Bu kadar konuşabilecek bir mesele için bizimle danışmada bir açıklama yapılmasını yadırgadık. Reaksiyon gösterecek olan biziz. Kimsenin dost dediğimiz bir ülkenin Türkiye Başbakanını kınama hakkı yok” ifadelerini kullandı. Bakan Davutoğlu Türkiye’nin dünyada yalnız bırakıldığı iddialarıyla ilgili olarak ise, “Yanlış yerde durmaktansa yalnız ve dimdik durmak daha iyidir. 28 Şubat şartlarında bir anda yalnız hissettim kendimi. Beni davet eden hocalar ‘bu şartlarda seni alamayacağız’ dediler. Bu ülkenin bana ihtiyacı var diye burada kalmayı tercih ettim. Kişiler ve milletlerin kaderleri yalnız olmasın rağmen yanlışı değil doğruyu savunmaları ile tarihte yer alır” şeklinde konuştu.