İzmir Fuarı için geri sayım

82. İzmir Enternasyonal Fuarı ile ilgili basın toplantısı düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yapılacak çalışmaları, programları ve katılımcıları anlattı.

Kocaoğlu yaptığı konuşmada, “Katılımlar 4 nolu holde olacak. Partner ülkemiz Sri Lanka. Bu ülkenin 21 milyon nüfusu var. Budizmin ilk doğduğu yer olarak biliniyor. Etkinliklerde Sri Lanka ve Budizm ile ilgili kültür şöleni yaşanacak. Sri Lanka 17 firma ile fuarımıza katılacak. Gelirken kendi yöresel danslarını bizlere sunacak” dedi.

"BU SENE SİNOP, SENEYE DİYARBAKIR ONUR KONUĞU KENT OLACAK"

Bu sene fuarda onur konuğu ilin Sinop olacağını belirten Kocaoğlu, “Sinop, ünlü filozof Diyojen'in doğduğu yer. Karadeniz sahilinde, bozulmamış doğası ile öne çıkan bir yer. 2005 yılından itibaren onur konuğu kent uygulamamızı sürdürüyoruz. Bu yıl Sinop, seneye de Diyarbakır’ı konuk il olarak ağırlayacağız. Yine 82. Enternasyonal Fuarımıza 34 ilden katılım var. Konumuz da sağlık. Bu temayı seçmemizin başında EXPO 2020 adaylığının teması etkili oldu. Sağlık konusunda konuşmalar, paneller ve etkinlikleri uygun gördük. Katılımcı sayısında yerli ve yabancı sayıda artış var. Geçen yıl katılımcı sayısı bin 90 iken bu yıl bin 125’i buldu. Bakan düzeyinde, ülke temsilcisi düzeyinde katılımlar olacak. Toplam 85 bin metrekare alanda etkinlikler yapacağız. Yine fuar içinde Karadeniz derneklerine 5 bin metrekare yer tahsis ettik ve Karadeniz illeri kendilerini tanıtacak. Fuarımızda Karadeniz esintisi yaşanacak. Fuarda spor kulüplerine de yer verdik. Otomotiv sektörü de her zamanki gibi burada olacak. Ege Otomotiv Derneği ile yapacağımız organizasyonda geçmişten geleceğe gideceğiz. Yine Altınordu Futbol Takımı, sokak futbolunu bize yaşatacak etkinlikler düzenleyecek” diye konuştu.

Kocaoğlu, fuar giriş ücretlerine zam yapılmadığını, indirimli biletin 1 TL, tam biletin 2 TL olacağını söyledi.

Başkan Kocaoğlu, Gaziemir’de yapımı devam eden yeni fuar alanı hakkında da bilgi vererek, “İnşaatımız çok hızlı bir şekilde ilerliyor. İzmir’de yaşanan inşaatlarda en fazla vincin kullanıldığı yer. Temel beton sürecindeyiz. Çatı montajına başladığımızda fuarın ne zamana yetişeceği konusunda da bilgi vereceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulu önderimizin bize verdiği direktifi doğrultusunda dünya tarihinde sadece belediyenin gücü, kaynakları ile yapılan bir işi başarıyor. Kendi gücü ile yapılan tek belediye biziz. Dünyanın birçok yerinde daha önemli alanlar var ama buralarda devlet ve özel sektör desteği veriliyor. Belediye olarak fuarcılık ve kongreciliğin gelişmesini kentin öncelikli sorunları arasına aldık. İzmir fuarcılığının kentimizin hizmet sektörüne, halkımıza katkısını görürüz ve önemli bir kaldıraç olur” dedi.

Kocaoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayın’ın İzmir’e geldiğinde açıkladığı fuar alanı inşaatına teşvik verilmesi konusunda bir gelişme yaşanmadığını söyleyerek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘ÇED gereklidir’ açıklaması ile ilgili konu incelendi. Elle tutulur, fuarın maliyeti ile ilgili bir şey söz konusu değil. Biz o yolda ilerlemeye başladık. Netice alamadık. Teşvike güvenerek yola çıkmadık. Gelirse, tabii ki geri gönderecek halimiz yok. Orada, fuarda peyzaj düzenlemesi var. Ondan dolayı buraya ‘ÇED gerekiyor’ diye karar verildi. Bir soğuk espriyle karşılaşmak kentin, belediyenin, benim kaderimde var. Gülüp geçip, inançla, iradeyle ve sevgiyle en iyisini, en doğrusunu başarmak umut ve dileğiyle çaremiz yoktur” ifadelerini kullandı.

YENİ FUAR İHTİSASA ÖZEL OLACAK

Başkan Kocaoğlu, Gaziemir’deki yeni fuar alanında sadece ihtisas fuarlarının yapılacağını, Enternasyonal Fuarı olmak üzere tüketiciye yönelik fuarların Kültürpak’ta yapılmaya devam edileceğini açıklayarak, “Gaziemir’de yaptığımız fuar alanı ihtisas fuarları için. Sektörel bazda satıcı, üretici ile pazarlamacının buluştuğu yerler. Hediyelik eşya, kitap, mücevher, tüketici ile ilgili direkt fuarlar aynı yerde devam edecek. Burayı, kongre ve sergi sarayına dönüştürmeye çalışıyoruz. Akustiğini değiştirerek, dekorasyonlu, kongre ve sergi salonuna yönelik yatırım yapacağız. Bu fuarlar kentin kalbinde, Kültürpark’ta devam edecek” şeklinde konuştu.

NELER OLACAK?

Partner ülkenin Sri Lanka, onur konuğu ilin Sinop, temasının sağlık olduğu 82’nci İzmir Enternasyonal Fuarı’na 20 farklı ürün grubunda 286’sı yabancı toplam bin 125 firma katılıyor. Bu yılki fuara, 60 ülkeden katılımcı bekleniyor. Her yıl geleneksel olarak Cuma günleri açılan ve iki hafta sonunu da kapsayacak şekilde planlanan İzmir Enternasyonal Fuarı, bu yıl 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı da içine alacak şekilde 29 Ağustos Perşembe günü, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda, saat 18.30’da açılacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde düzenlenen fuarı, 1,5 milyonu aşkın kişinin ziyaret edeceği öngörülüyor. İzmir Enternasyonal Fuarı hollerin ziyaret saatleri 16.00 - 23.00 olarak gerçekleşecek.

TEMA SAĞLIK

"Daha iyi bir dünya için yeni yollar/ Herkes için sağlık" temasıyla yola çıkan EXPO 2020 İzmir hedefi ile bütünleşecek şekilde hazırlanan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda “Sağlık” teması seçildi. Bu yıl sağlık temasıyla kapılarını açacak olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda, sağlık sektörüne özel bir alan oluşturuldu. İzmir Uluslararası Fuar Alanı 2 No’lu holde ayrılan bu özel alanda, devlet hastaneleri, özel hastaneler, sağlık kurumları, sağlık merkezleri, sağlık ekipmanları firmaları, sağlık dernekleri gibi kurum ve kuruluşlar yer alacak.

Sağlık alanında Atakalp, Central Hospital, Çankaya Tıp Merkezi, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Emot, Eşrefpaşa Hastanesi, İrenbe, Medikal Park Hastanesi, Mikrocerrahi Hastanesi, Karataş Hastanesi, Özel Gazi Hastanesi, Özel Gözde Hastanesi, Özel İzmir Hastanesi, Özel Medifema Hastanesi, Özel Su Hastanesi, Şifa Hastanesi yer alacak. Sağlık teması kapsamında fuar süresince sağlıklı yaşam aktiviteleri, sağlıklı sohbetler ve saatler, seminer gibi çeşitli etkinlikler olacak.

PARTNER ÜLKE SRİ LANKA

82. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda İzmir, Hint Okyanusu ülkesi Sri Lanka’yı ağırlayacak. 29 Ağustos 2013 Perşembe günü gerçekleştirilecek fuar açılış töreninde Sri Lanka’nın, dans ekibi sahne alacak. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 82’nci yılında onur konuğu ili Sinop fuara renk katacak. Sinop; yöresel kültüründen yemeklerine, el sanatlarından örf ve adetlerine tüm yönleriyle ziyaretçilerle buluşacak. Fuar açılış töreninde ise Sinop Boyabat Bölgesi Folklor ekibi sahne alacak. Fuara; ABD, Almanya, Altay, Avusturya, Azerbaycan, Baskurdistan, Bulgaristan, Burkina Faso, Endonezya, Estonya, Gana, Gabon, Gambiya, Guatemala, Gürcistan, Hakas, Fransa, Filipinler, Filistin, Irak, İran, Japonya, Karadağ, Kamerun, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, KKTC, Kuzey Ege Adaları, Kolombiya, Kosova, Küba, Kuveyt, Lesotho Krallığı, Libya, Lüksemburg, Lübnan, Mauritius, Meksika, Moldova, Moritanya, Nepal, Nijer, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Özbekistan, Saha Yakut Cumhuriyeti, Sri Lanka, Tataristan, Tiva, Uganda, Ukrayna, Umman, Vietnam, Yeni Zelanda, Zambia gibi ülkeler ve özerk cumhuriyetler katılacak. 82. İzmir Enternasyonal Fuarı’na 34 il gelecek. Bunlar arasında Adana, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Erzurum, Gümüşhane, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Niğde, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Trabzon, Uşak ve Van yer alacak.