Çamdibi trafiğine geçici düzenleme

Bornova, Çamdibi Manda Çayı, Fatih Caddesi, Kemalpaşa Caddesi ve çevre yolu sınırı mevcut dere yataklarının düzenlenmesi ile atık su ve yağmur suyunun ayrıştırılması çalışmaları süresince bölgede ulaşım düzeninde zorunlu değişikliklere gidildi. Çalışmalar kapsamında ilk olarak 26 Ağustos Pazartesi gününden itibaren Kemalpaşa Caddesi’nin Konak-Otogar istikametindeki şeridi trafiğe kapatılacak. Bu yöndeki ulaşım Kamil Tunca Bulvarı üzerinden verilecek. Otogar’dan Konak yönüne gidişlerde Kemalpaşa Caddesi’ni kullanan taşıtlar için ise ulaşım tek şeritten sağlanacak.

27 Ağustos Salı günü başlayacak çalışmalar kapsamında Yıldırım Beyazıt Caddesi’nin ve 5181 Sokak’ın Yıldırım Beyazıt ile Burak Reis Caddesi arasında kalan kısmı araç trafiğine kapatılacak. Bu bölgede ulaşım Fatih Caddesi, Burak Reis Caddesi ve 5182 Sokak üzerinden verilecek. Kapatılan Yıldırım Beyazıt Caddesi’ne alternatif olarak kullanılması planlanan Burak Reis Caddesi ise çift yönlü olarak kullanılacak.

 

Otobüslere yeni güzergah

26 Ağustos 2013 tarihinden itibaren Kemalpaşa Caddesi’nde 53, 57, 58, 60, 64, 116, 604 ve612 No’lu hatlar Altındağ istikametinden gidişlerde Kemalpaşa Caddesi’ni, Altındağ istikametine gelişlerde ise Kamil Tunca Caddesi’ni kullanacak.

27 Ağustos 2013 tarihinden itibaren de çalışmalar süresince 54, 119, 191, 250, 555 ve 613No’lu hatlar gidiş ve geliş yönünde Burak Reis Caddesi güzergahını izleyecek.

 

Çamdibi bölgesine 17,7 milyon liralık yağmur suyu hattı

Yoğun yağışlı mevsimlerde,  cadde ve sokaklarda biriken yağmur suyunu kısa sürede denize veya derelere ulaştırmak için yağmursuyu kanalları döşeyen İZSU Genel Müdürlüğü, “birleşik sistem” çalışan atık su ve yağmursuyu hatlarını ayırmak için oldukça kapsamlı bir projeyi  hayata geçiriyor.  Kış aylarında yağışların artmasıyla birlikte Çiğli ve Güneybatı Atık Su Arıtma Tesisleri’ne ulaşan kanal hatlarının ve arıtma tesislerinin yükünü azaltacak “yağmursuyu ayrıştırma projesi” için çalışmalara başlayan İZSU Genel Müdürlüğü,  projeyi ilk etapta Bornova-Çamdibi bölgesinde uygulamaya başladı. Bu çalışmalarda 30 kilometre uzunluğunda menfez şeklinde yağmur suyu hattı, 30 kilometre uzunluğunda da kanal hattı döşenecek. 

 

Yağmur suları en yakın dereye ulaşacak 

Bornova Çamdibi Bölgesi Yağmursuyu Ayrıştırma Projesi; Manda Çayı, Fatih Caddesi, Kemalpaşa Caddesi ve Çevre Yolu ile sınırlanan 540 hektarlık alanda uygulanacak. Bu kapsamdaMeriç, Tuna, Serintepe, Zafer, Birlik, Koşukavak, Gaziosmanpaşa, Mersinli, Barbaros, Yeşilova, Rafetpaşa, Çınar ve Yıldırım Beyazıt mahallelerinde toplamda yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda yağmursuyu ve atıksu kanalı ile dere yatağı düzenlemesi yapılarak bölge sorunsuz bir alt yapı sistemine kavuşturulacak. Çalışmalarda mevcut kanal sistemine yağmur suyunun karışmasını önlemek amacıyla, yağmursuyu hatlarının kanala olan bağlantısı da kapatılacak. Proje kapsamında yağmursuyu hatları, en yakın dereye ulaştırılması amaçlanarak 4 ayrı kısım halinde toplanacak ve Arap Deresi, Kocasu Deresi, Manda Çayı ve Halkapınar Terfi Merkezi’ne deşarj edilecek. Atıksu hatları ise Manda Çayı ve Fatih Caddesi’nde bulunan mevcut kollektörlere bağlanacak. Çamdibi bölgesinde uygulanacak projeyle ayrıca Arap Deresi’nin kapalı olan kesitlerinde dere yatağı genişletilerek akışı rahatlatılacak.