KARGEM'den başarı öyküleri

Kısa adı KARGEM olan Karşıyaka Gençlik Merkezi’nin öğrencileri, başarılarıyla olduğu kadar, azimleriyle de, yaşıtlarına örnek oluyor. Bu yıl, 120 öğrencisini üniversiteye uğurlayan KARGEM’de eğitim gören, üç genç, Vasfiye ve Rozerin Kartal kardeşler ile Ali Yaman, yaşadıkları tüm ekonomik zorluklara inat, üniversiteyi kazanarak, hem ailelerinin, hem de, onlara ücretsiz eğitim imkanı sağlayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın gurur kaynağı oldu.

17 yaşındaki Rozerin ile 19 yaşındaki Vasfiye Kartal’ın yokluklarla dolu yaşamında yolları 10 yıl önce Mersin’den İzmir’e düştü. Babaları Mustafa Kartal, kalem satarak evin kirasını ödemeye çalışırken, kendilerinin ve evin diğer masraflarını karşılama görevi ise, anneleri Kadriye Kartal’a kalmış. Gün gelmiş merdiven silmiş, gün gelmiş kanalizasyon temizlemiş cefakar anne Kadriye Kartal… Yaşadığı sıkıntıyı katlanılır kılan ise, çocuklarının sınıflarını başarıyla geçmesi olmuş. İçine düştüğü ekonomik sıkıntılara çare ararken, yolu 9 yıl önce Karşıyaka Belediyesi ile kesişmiş. Karşıyaka Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nün, ihtiyaç sahibi aileler için oluşturduğu sisteme dahil olan Kartal Ailesi, 9 yıl boyunca, gıdadan eğitime, ne zaman dara düşse, Karşıyaka Belediyesi’ni yanında bulmuş. Çocuklarını, belediyenin desteği ile bugünlere getirdiği söylerken gözleri dolan anne Kadriye Kartal, kızları liseye çağına geldiğinde, tekrar belediyenin kapısını çalar.

KARGEM’e ücretsiz kaydolan iki kız kardeş, Vasfiye ve Rozerin, geceli gündüzlü çalışarak, üniversiteye hazırlanır. Ekonomik nedenlerle, aynı sınıfa gitsinler diye, aynı yıl okula yazdırılan iki kardeş KARGEM’de geçen günlerini anlatırken, adeta gözleri parıldıyor. “KARGEM, bizim için dershaneden çok öteydi” diyen Vasfiye ve Rozerin, “Sadece ders yapmadık. KARGEM, bize çok daha fazlasını verdi. Kamplara katıldık, gezilere gittik. Kendi imkanlarımızla göremeyeceğimiz yerleri gördük” diyerek, duygularını dile getiriyor. Güçlüklerle dolu yaşamlarını başarılarıyla taçlandıran iki kardeşten, Vasfiye, Uşak Üniversitesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümünü, Rozerin ise, Düzce Üniversitesi Sağlık Kurumları Yöneticiliği Bölümünü kazandı. Okuma azmi nice yollar aştı 18 yaşındaki Ali Yaman’ın KARGEM’le buluşması, uzun ve zorlu bir yol hikayesi olmuş. Erzurumlu maden işçisi bir babanın 6 çocuğundan biri olan Ali, ilkokulu bitirip, Rize Fındıklı Anadolu Lisesi’ni kazanınca, çıkmış gurbete…

Ablasının İzmir’e taşınmasıyla, geçen yıl yolu Karşıyaka’ya düşen Ali, ekonomik nedenlerle dershaneye gidemeyince, okuldaki öğretmeninin tavsiyesiyle KARGEM’e yazılmış. Bu yıl ki, üniversite sınavında, sayısalda, KARGEM’de en yüksek puanı alan Ali’nin öğrenim yolculuğu, önümüzdeki yıldan itibaren Konya Selçuk Üniversitesi’nde devam edecek. Endüstri Müendisliği’ni kazanan Ali’nin en büyük hayali ise, öğrenimine yurtdışında devam etmek. KARGEM’in, başarılı, bir o kadar da azimli 3 genci, geçtiğimiz günlerde, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile buluşarak, kendilerine tanınan imkanlardan dolayı teşekkür etti.