İsrail ile önkoşulsuz görüşürüz

Resmi ziyaret için bugün Avusturya’nın başkenti Viyana’ya gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı, Hofburg Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Heinz Fischer askeri törenle karşıladı. İki lider, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Abbas ile görüşmesinde Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmelerini ve bölgedeki gelişmeleri görüştüklerini dile getiren Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer, "Filistin ile İsrail’in 1967 sınırlarına çekilerek bölgede barış içinde birlikte yaşamalarının mümkün olacağına inanıyorum. Barış görüşmelerinin olumlu sonuçlanması için bugüne kadar yaptığımız gibi Filistin’e destek olmayı sürdüreceğiz" dedi.

Fischer, İsrail’in elindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılması için Viyana’da gizli görüşmeler yapıldığına dair iddiaların bulunduğuna yönelik bir soruya, "Bu konuda size somut bir açıklama yapacak durumda değilim" yanıtını verdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise, Filistin’in İsrail ile önkoşulsuz olarak görüşme yapmaya hazır olduğunu belirterek, "ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığımız görüşmelerde de bu görüşümüzü kendilerine ilettik. Barış görüşmelerine başlamak istiyoruz ve herhangi bir koşul ileri sürmüyoruz. İsrail’in elindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılması için Avusturya’dan ve uluslararası kamuoyundan destek istiyoruz" şeklinde konuştu. Avusturya’nın UNESCO ve BM Genel Kurulu’na gözlemci devlet statüsüyle üye olması yönünde Filistin’e verdiği destekten ötürü teşekkür eden Abbas, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer’i Filistin’e davet etmek istediğini ifade etti.