Hayvan katliamı protesto edildi

Muğla’nın Bodrum İlçesi Gümüşlük Beldesi’nde son üç gün içinde 8 köpek ve 4 kedinin zehirlenerek telef edilmesini, hayvanseverler ellerinde dövizlerle yürüyerek protesto etti.

Gümüşlük İskelesi’nde toplanan, aralarında tatilcilerin de bulunduğu 150 hayvansever, 'Yaşamak haktır', 'Köpekler centilmendir', 'Katiller aramızda farkındayız', 'Hav Hav Hav, Hayvanlar candır', 'Diren Köpek', 'Beni de öldür', 'Gezi’de ben de öldüm, ısırırım' yazılı dövizler taşıdı. Oyuncu Nejat İşler de eyleme destek verdi.

Grup adına açıklama yapan hayvanseverlerden Eser Caner, "Bodrum'un alternatif tatil merkezlerinden Gümüşlük'te kimliği belirsiz kişiler tarafından 8 köpek, 4 kedi zehirlenerek öldürüldü. 5 köpek ve 2 kedi ise son anda müdahale edilip, kurtarıldı. Bu vahşete seyirci kalmayıp, böyle bir eylem yaptık. Bu tür eylemlerin, sokak hayvanlarını acımasızca katleden bu kişilere karşı caydırıcı olacağını düşünüyoruz. Bunu yapan kişiler, bir an önce bulunup, hakettikleri cezayı çekmeli" dedi.

SAHİPLİ OLANLARN DA VARMIŞ

Hayvanseverlerden Yonca Heper de telef olan köpekler arasında sahipli olanrın da bulunduğunu söyledi. Heper, köpeklerin masalarının arasında dolaşmasından rahatsız olan lokantalar tarafından zehirlendiğini öğrendiklerini öne sürdü. 

Grup açıklamannı ardından, sloganlar atarak, beldedeki sokaklarda bir süre yürüdü. Gruba çevredeki vatandaşlar ve turistlerde alkışlarla destek verdi.



BAŞKAN TİRE DE KATLİAMI KINADI

Gümüşlük Belediye Başkanı DP'li Mehmet Tire, hayvanseverlerin eylemlerinde haklı olduğunu belirterek, sokak hayvanlarının zehirlenerek telef edilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyip, kınadı. Köpek ve kedilerin telef edilmesiyle belediyelerinin bir ilgisi bulunmadığını belirten Başkan Tire şöyle konuştu:

"Son günlerde sosyal medyada sokak hayvanları ile ilgili olarak belediyemize ve beldemize yönelik haksız itham ve yıpratma çalışmaları yapılmaktadır. Konuyu biz de araştırıyoruz. Belediyemiz veterinerleri de zehirlenen hayvanların kurtarılması için çalıştı. Göreve geldiğimiz 2009 yılından beri, 'beldemizin sessiz sakinleri' olarak adlandırdığımız sokak hayvanları için örnek olacak birçok hizmete imza attık. Sokak hayvanları için belirli noktalara beslenme odakları kurduk. Buralara, düzenli olarak yiyecek ve su bırakılmakta. Ayrıca, duyarlı vatandaşlar tarafından bırakılan besinler ise zabıta ekipleri ve veteriner hekimlerce kontrol edilerek sokak hayvanlarının beslenme ihtiyaçları giderilmektedir. 2011 yılında başlattığımız, 'Atıl Ekmek Toplama Kampanyası' ile toplanan ekmekler gıda kontrolünden sonra sokak hayvanlarının beslenmesi için kullanılmakta. Bu hayvanların yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmeleri için Veteriner Selahattin Hilaloğlu ile sözleşme yapılmıştır. Bu kapsamda, beldedeki sokak hayvanlarına kısırlaştırma, aşılama, cerrahi müdahale, parazit tedavisi, hastalık tedavisi gibi çeşitli hizmetler sunulmaktadır. Dört yıl içinde 450 kısırlaştırma, 40 cerrahi müdahale, 300 aşılama, 150 parazit tedavisi, 200 basit müdahale olmak üzere yaklaşık binin üzerinde hayvana rehabilitasyon hizmeti sunuldu."