İşte Obama’nın Suriye’ye müdahale planı

   Washington Post gazetesinin, Washington yönetimindeki üst düzey yetkililere dayandırarak verdiği haberde ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’ye müdahale planının olası aşamaları anlatılıyor.

Habere göre, ABD’nin operasyonu, süresi ve büyüklüğü bakımından “kısıtlı” olacak. İki günden daha fazla sürmemesi planlanan operasyon, denizden fırlatılacak Cruise füzeleri ya da uzun menzilli füze taşıyan savaş uçaklarıyla yapılacak ve Suriye’nin kimyasal silah depolarıyla doğrudan ilişkisi olmayan hedefler vurulacak. Operasyonun zamanlaması ise Guta’daki kimyasal saldırıda Suriye hükümetinin rolüne ilişkin bir istihbarat raporunun tamamlanması, müttefikler ve ABD Kongresi ile yapılan istişareler ve operasyonun uluslararası hukuka uygunluğunun tespit edilmesi olmak üzere üç etkene bağlı olarak belirlenecek.

İsminin açıklanmasını istemeyen ABD’li bir üst düzey yetkili, operasyonun hukuki boyutları üzerinde çalıştıklarını belirtti.

Haberde ayrıca ABD istihbaratının Suriye hükümetinin sahip olduğu iddia edilen kimyasal silahları izlemeye devam ettiği ifade ediliyor.

Gazeteye konuşan ABD’li yetkililere göre, Washington bu konudaki seçenekleri çok daha önceden değerlendirdi. Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, Haziran ayında Kongre’ye yazdığı bir mektupta, potansiyel hedefler arasında hava savunma birimleri, hava, kara ve deniz kuvvetleri, füzeler, destek kıtaları ve komutanlıklar bulunduğunu belirtmiş ve uzun menzilli füzelerle yüzlerce hedefin vurulabileceğini ifade etmişti.