Bu hastalık kadınların kabusu

    Denizli Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hüsnü Menteşoğlu, genç kadınlarda erkeklere göre üç kat daha fazla panik atak belirtilerinin olduğunu söyledi.

Panik atağın psikiyatrinin anksiyete bozuklukları kümesinde yer alan önemli bir hastalık olduğunu belirten Uzman Dr.Hüsnü Menteşoğlu panik atağın ana belirtilerinin çarpıntı, nefes alamama ve şiddetli ölüm korkusu olduğunu

belirten Menteşoğlu, "Bununla birlikte soğuk terleme, şiddetli bir sıkıntı, ellerde titreme, gelecek kaygısı, bayılacak gibi olma da görülen belirtileri arasındadır. Panik atakta şiddetli ölüm korkusu olduğu için hastalar kardiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları gibi branşlara giderler. Bu branşlardan psikiyatriye sevk edilince çok şaşırırlar. Oysa panik atağın psikiyatri dışı branşlarla ilişkisi yoktur. Panik atakta hiçbir şekilde ölüm tehlikesi yoktur. Bir akıl hastalığı değildir. Şizofreni gibi ağır hastalıklara dönüşme ihtimali yüzde sıfırdır" dedi.

YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Panik atağın kişinin yaşamını olumsuz etkilediğini anlatan Dr. Menteşoğlu, panik atak bir kişinin evde yalnız kalamayacağını belirterek, "Panikli hastaların en büyük korkusu panik atağın aniden ortaya çıkıp tekrar etmesidir. Bu nedenle evde yalnız kalamazlar. Yalnız başına sokağa, çarşı pazara çıkamazlar. Otobüse, dolmuşa, uçağa binemezler, asansörden korkarlar. Panik atak uykuda da gelebilir.Bu nedenle hastalar bundan korkarak uyuyamazlar. Panik atak tedavisi yapılmazsa hasta o kadar kötüleşir ki intihar etmeyi bile düşünebilir" dedi.

HER YÜZ KİŞİDEN 4’ÜNDE VAR

Panik atağın toplumda her 100 kişiden 4’ünde görüldüğünü söyleyen Dr. Hüsnü Menteşoğlu panik atağın hiçbir şeye bağlı olmaksızın aniden başladığını, sürekli stresin başta olmak üzere beyin kimyasallarının dengesini bozmasının da panik atak görülmesinde etkili olduğunu söyledi. Dr. Menteşoğlu panik atağın tedavisinin ilaçlarla doktor kontrolünde yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.