Müslümanlar ayağa kalktı

   Gürcistan’ın güneybatısındaki Samtshe-Cavaheti bölgesine bağlı Adigeni belediyesinde bulunan Chela köyünde bir caminin minaresinin yetkililer tarafından zorla sökülerek götürülmesi, Gürcistan’daki Müslüman toplumunu ayaklandırdı.

Gürcistan Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Dairesi, minarenin inşaatında kullanılmak üzere 14 Temmuz tarihinde Türkiye’den Gürcistan’a gelen inşaat malzemelerinin, ithalat sırasında doğru bir şekilde bildirilip bildirilmediğini onaylamak amacıyla Chela köyündeki caminin minaresinin sökülmesine karar verdi. Karara tepki gösteren Müslüman halk, minarenin sökülmesine engel olmak istedi ancak polis ekipleri, 18’ini tutukladığı protestocuları güç kullanarak dağıttı.

Chela köyü ve civar köylerde yaşayan yaklaşık 100 kişi, olayın ardından Ahıska kentinde bulunan polis karakolu önünde toplanarak gözaltında tutulan köylülerin serbest bırakılmasını ve sökülen minarenin iade edilmesini talep etti.

Adalet Bakanı Tea Tsulukiani, Chela köyündeki caminin minaresinin “yasadışı” yollarla inşa edildiğini söylerken, yetkililer tarafından zorla sökülmesinin ise “tamamıyla kabul edilemez” olduğunu belirtti.

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili de minarenin sökülmesini kınayarak, bunun, Gürcistan’da yaşayan Müslümanlara karşı yapılan bir kanunsuzluk olduğuna dikkat çekti. Saakaşvili, “Gelecekte bu tarz şeylerin yaşanmasının önüne geçilmesi için, hükümete, ilkelerini belirlemesi ve bu konudaki tutumunu belli etmesi çağrısında bulunuyorum” dedi.

Gürcistan Müftüsü Cemal Paksadze ise gözaltında tutulanların serbest bırakıldığı bilgisini verdi. Paksadze ayrıca sökülen minarenin malzemelerinin incelenmesi sonrasında yeniden dikilmesi için çalışmalara başlanacağını söyledi.