Savaş uçakları harekete geçti!

ABD’nin Suriye’yle ilgili açıklamalarının ardından Diyarbakır’da bulunan 2. Hava Kuvvet Komutanlığında savaş uçakları gün boyu eğitim uçuşu yaparken, Türkiye Gazetesi'nin manşetinden verilen haberde, karadan müdahale yapılmayacağı, havadan kimyasal silah depolarının imha edileceği bildirildi.

Suriye’de BM heyetinin kimyasal silah kullanıldığına dair bulgulara rastlamasının ardından ABD başta olmak üzere çok sayı da NATO ülkesi olayı şiddetle kınayarak bir müdahalenin yapılmasını talep etti. Bu taleple birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri teyakkuza geçti. Diyarbakır’da bulunan 2. Hava Kuvvet Komutanlığına bağlı 8. Ana jet üssünde sıcak saatler yaşandı. Diyarbakır’dan havalanan F-16 uçakları, gün boyu eğitim uçuşu yaptı. Yaklaşık 15 savaş uçağının katıldığı eğitim uçuşuna tam mühimmatlı havalandığı öğrenildi.

Yaklaşık 3 saat süren eğitim uçuşunun ardından savaş uçakları, sorunsuz bir şekilde eğitimini tamamlayarak inişe geçti. Bu arada Suriye’de yaşanan gelişmeler üzerine Türkiye’de bulunan diğer hava üslerinden Diyarbakır’a çok sayı da F-16 savaş uçağı sevk edildi.

Sevk edilen bu uçaklara geçici hangar yapımı da devam ediyor.

DAVID CAMERON

İngiltere Başbakanı David Cameron, kimyasal silah kullanımının ardından Suriye’ye nasıl bir cevap verileceği konusunda henüz bir karar almadıkları ancak dünyanın buna kayıtsız kalamayacağını söyledi.

Suriye’ye operasyonun gündeme gelmesinin ardından kurmaylarıyla birlikte bir araya gelen İngiltere Başbakanı David Cameron, toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Suriye’ye müdahale veya müdahale şekli konusunda henüz bir karar almadıklarını söyleyen Cameron, “Henüz bir karar alınmadı ancak burada söz konusu olan, neredeyse 100 yıl önce tüm dünyanın bir araya gelerek kimyasal silahların affedilemez ve tamamen yanlış olduğu yönde aldıkları karardır. Suriye’de Esed rejimi tarafından kimyasal silah kullanımı sonucu acıların ve ölümlerin oluşturduğu çok kötü manzaralar görüyoruz. Bunun böyle devam etmesine izin vereceğimize inanmıyorum” dedi.

Alınacak kararların meşru olması gerektiğini söyleyen Cameron, “Alacağımız karar mutlaka yasal, orantılı ve kimyasal silahların bir daha kullanılmaması açısından caydırıcı özellikte olmalı. Bunun Ortadoğu’da bir savaşa müdahil olmak, Suriye’deki duruşumuzu değiştirmek veya çatışmaları daha da derinleştirmekle bir alakası olmadığını belirtmek isterim. Bu kimyasal silahlarla alakalıdır, kullanımı yanlıştır ve dünya buna kayıtsız kalamaz” dedi.

Parlamentonun Perşembe günü bu konuyu tartışması için çağrıda bulunduğunu söyleyen Cameron, Parlamentodaki görüşmelerin ardından Suriye’ye müdahale şeklinin oylanacağı bir önerge sunma niyetinde olduğunu söyledi.

Kanıtlar arasında hiçbir zaman yüzde 100 kesinlik bulunmadığını, kanıtlar içinden bir veya birkaç parçanın mutlak kesinlik vermeyeceğini söyleyen Cameron, “Ancak bizim bildiğimiz rejimin yüksek miktarda kimyasal silah stoğuna sahip olduğudur. Geçen haftaki saldırıdan önce 10 kere daha bu silahların kullanıldığını biliyoruz” dedi.