Suriye operasyonu haftaya ertelenebilir

    The Guardian gazetesi, İngiliz parlamentosunun, İngiltere’nin Suriye rejimine karşı hava operasyonlarına katılmasına muhalefet etmesi nedeniyle harekatın önümüzdeki haftaya ertelenebileceğini iddia etti.

Başbakan David Cameron, askeri harekatın parlamento tarafından onaylanması yönünde, muhalefeti azaltmak amacıyla ikinci bir oylama yapılacağını belirtti. Oylama, bugün gerçekleştirilecek Avam Kamarası oturumu öncesinde yapılacak. Gazeteye konuşan İngiliz yetkililer, hafta sonuna kadar operasyonlara başlamayı planlayan ABD’nin İngiltere’deki muhalefet dolayısıyla, harekatı Salı gününe kadar erteleyeceğini ifade ediyor.

Muhalefetteki İşçi Partisi, Muhafazakarların öncülüğünde koalisyon hükümetinin harekata katılma planını onaylamayacağını açıklamıştı.

Washington, Şam’da gerçekleşen kimyasal saldırı ile ilgili BM müfettişlerinin raporunu beklemeye ihtiyaç olmadığını açıklamasına karşın, İngiltere, askeri harekata gerekçe teşkil edebilecek raporun yayınlanmasını bekleme kararı aldı. Bugünkü oylamada, hükümet, parlamentodan, Suriye’deki saldırıya “insani bir tepki” verilmesini onaylamasını isteyecek. Doğrudan bir askeri operasyon için ise ikinci bir oylama yapılması gerekiyor.