'Duran Adam' AB Sakharov ödülü için aday

    Avrupa Parlamentosu Gezi Olayları sırasında sadece durarak protesto yapan ve ülkede "duran adam" olarak ün kazanan Erdem Gündüz’ü uluslararası önemli bir düşünce özgürlüğü ödülü olan AB Sakharov Ödülü için aday olarak gösterdi.

   AP’nin Hollandalı üyesi Marietje Schaake’ın girişimiyle adaylar listesine alınan Gündüz ödülü alması halinde Türkiye’den buna layık görülen ikinci isim olacak. İlkini 1995 yılında Leyla Zana almıştı. Güney Afrikalı Nelson Mandela, Çinli Hu Jia ve İranlı Nasrin Sotoudeh gibi isimlerin de aldıkları bu prestijli ödülün aynı zamanda 50 bin Euro’luk bir de para ödülü bulunuyor. Schaake konuyla ilgili olarak açıklamasında şunları söyledi: "Türkiye’deki temel haklar ve özgürlüklerin kısıtlanmasına karşı yapılan protestolar Erdem Gündüz sayesinde yepyeni bir forma dönüştü ve tamamen barışçıl şekilde de en yüksek sesin ve tepkinin verilebileceği gösterildi.

   Bu tip şiddet içeren baskı kullanımı karşısında barışçıl yöntemleri kullananları ödüllendirmeli ve onları cesaretlendirmeliyiz." Erdem Gündüz geçtiğimiz günlerde Almanya’da 2005 yılında Avrupa’nın farklı ülkelerinden editörlerin, yorumcuların ve gazetecilerin bir araya gelerek oluşturdukları bir organizasyon olan M100 Sanssouci Colloquium tarafından "yılın medya ödülüne" layık görülmüştü.