CHP'li vekilden şok iddia...

    CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Esenboğa Havaalanı, Suriye’ye yapılacak müdahale için lojistik üs olarak kullanılıyor" iddiasında bulundu. CHP Konya milletvekili Kart, Meclis’te yaptığı basın toplantısında, 28 Şubat 2013 tarihli soru önergesinde, Esenboğa Havaalanı’na inen Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri’ne ait nakliye uçağının hangi gerekçeyle Türk hava sahasını kullandığını öğrenmek istediğini vurgulayarak, 18 Nisan tarihi itibariyle bu yolla yapılan uçuş sayısının 16 olduğunu öne sürdü.

   Soru önergesine Dışişleri Bakanlığı’nın gelen cevabında sözkonusu uçuşların insani yardım amacı taşıdığının belirtildiğini ifade eden Kart, cevabının yüzeysel ve soyut olduğunu iddia etti. Suriye’ye müdahalenin tartışıldığı bir dönemde Esenboğa Havaalanı’nındaki gelişmeler son derece önemli olduğunu kaydeden Kart, "Esenboğa Havaalanı, Suriye’ye yapılacak müdahale için lojistik üs olarak kullanılıyor. Türkiye çoktan savaşın tarafı konumuna gelmiştir. Anayasa’nın 92. maddesi ihlal edilmektedir.

  Anayasa’nın açık hükmüne göre Esenboğa’da sürdürülen faaliyetler yönünden TBMM’nin kararı ve izni zorunlu olmasına rağmen, neden bu izin alınmamaktadır" diye konuştu. Bir soru üzerine ise Kart, Suriye’deki incelemelerin sonuçları açıklanıncaya kadar taraf haline gelinmemesi gerektiğini ifade ederek BM’nin kararırın beklenmesi gerektiğini vurguladı. Tezkere tartışmaları ile ilgili ise Kart, olası bir askeri müdahale için hükümetin elindeki tezkerenin gerekçesinin yeterli olmadığını görüşünü savundu.