30 Ağustos Zafer Bayramınız Kutlu Olsun

Büyük zaferin 91. Yıldönümünü her yıl olduğu gibi bu yıl da coşkuyla kutluyoruz. 

Atatürk 30 Ağustos 1922’de kazanılan Büyük Zafer’i, 1924 yılında Dumlupınar’da yaptığı konuşmada şöyle anlatıyordu:

"30 Ağustos Zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır. Ulusal tarihimiz çok büyük, parlak zaferlerle doludur, ama Türk Ulusu’nun burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimize değil, dünya tarihine yeni bir akım vermekte kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum. Besbelli ki genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırıldı, ölümsüz yaşayışı burada taçlandırıldı..."
                                                                                                                  Kemal Atatürk

 30 Ağustos'ta ne olmuştu?

 23 Ağustos - 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Savaşı'yla Yunan orduları gerilemek zorunda kaldı. Bu uzun zamandır Türk ordularının elde ettiği ilk başarıdır. TBMM tarafından Sakarya Savaşı'ndan sonra Mustafa Kemal'e mareşal ve gazi unvanları verildi. Tarihin bu dönüm noktasından sonra Yunan ordusunun ve diğer işgalci güçlerin topraklardan atılma kararı alınır. Sad planı adı verilen tarrruz planı ocak ve nisan aylarında iki kez ertelenir. Tarruzun hazırlıkları tam anlamıyla ağustos ayında tamamlanır. Batı cephesinin kuzeyindeki ve güney cephesindeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde Kocatepe bölgesine kaydırıldı. İstanbul'daki cephane depolarından silah ve cephane gizlice Anadolu topraklarına getirtildi. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silahlar satın alındı. Orduya taarruz eğitimi yaptırıldı. Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı Türk ordusu, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Birkaç saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis de vardı.

Bu savaş, Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.

Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden temizlenmiş oldu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, Türk milletinin kaderini değiştiren Büyük Zafer'in 91. yıl dönümününün coşkuyla kutlandığına işaret ederek, milletin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Zafer Bayramı'nı tebrik etti. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, milletlerin tarihlerinden güç alarak, geçmişlerinden gelen birikimlerinin üzerine geleceklerini inşa ettiklerini belirterek, "Bugün memnuniyetle ifade etmek isterim ki ecdadımız uğrunda büyük bedeller ödeyerek, bizlere her safhası parlak zaferlerle dolu şanlı bir tarih armağan etmiştir" ifadesini kullandı.

Gül, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, Türk milletinin kaderini değiştiren Büyük Zafer'in 91. yıl dönümününün coşkuyla kutlandığına işaret ederek, milletin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin Zafer Bayramı'nı tebrik etti.

Tarihin bir milletin en önemli hayat kaynaklarından birisi olduğuna dikkati çeken Gül, şöyle devam etti:

"Milletler tarihlerinden güç alarak, geçmişlerinden gelen birikimlerinin üzerine geleceklerini inşa ederler. Bugün memnuniyetle ifade etmek isterim ki ecdadımız uğrunda büyük bedeller ödeyerek, bizlere her safhası parlak zaferlerle dolu şanlı bir tarih armağan etmiştir.

Büyük Atatürk önderliğinde, ordu-millet kenetlenmesiyle kazanılan 30 Ağustos Zaferi de bu süreçteki tarihi dönemeçlerden birini ifade etmektedir. İstiklal Savaşı'nın en önemli aşamasını oluşturan Büyük Taarruz ve Atatürk'ün bizzat komuta ettiği Başkomutan Meydan Muharebesi'nde, milletimiz ve ordumuz, adeta imkansızı başararak, başka milletlere de örnek olacak bir zafere imza atmıştır. 30 Ağustos Zaferi, milletimizin bağımsızlık inancının ve vatan sevgisinin önünde hiçbir gücün duramayacağını tüm dünyaya bir kez daha kanıtlamıştır."

Gül, 30 Ağustos Zaferi'nin, farklılıklarını zenginlik olarak gören milletin, ortak değerlerde bütünleşerek, birlik ve beraberlik içerisinde yazdığı bir destan olduğunu vurgulayarak, İstiklal Savaşı'nı taçlandıran, milli ruhu ve onuru yücelten, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşunu müjdeleyen 30 Ağustos Zaferi ile milletin egemenliğinin, kayıtsız-şartsız bağımsızlığının ve ebedi varlığının anıtının dikildiğini kaydetti.

-"Yegane amacımız, milletimizin ebediyete kadar hür ve müstakil yaşaması"

Savaş meydanlarında sergilenen emsalsiz mücadelenin, Cumhuriyet'in sağlam temeller üzerinde kurulmasını ve yükselmesini mümkün kıldığını ve milletin onurlu bir hayat sürmesinin yolunu açtığını belirten Gül, "Zafer Bayramı vesilesiyle şunu vurgulamak isterim ki: Şehitlerimizin ve gazilerimizin emanetinin aynı şuur ve kararlılıkla korunması, milletimizin ebediyete kadar hür ve müstakil yaşaması yegane amacımızdır" ifadesini kullandı.

Gül, büyük zaferlerin yıl dönümlerinin, güzel bir geleceğe doğru yürürken, herkese kıvanç ve güven verdiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bizler de bu güvenle, ülkemizi demokratik, siyasi ve ekonomik bakımdan daha ileri seviyelere taşımak, her alandaki standartlarımızı yükselterek milletimizin beklentilerini gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Sahip olduğumuz değerler ve Cumhuriyet tarihi boyunca elde ettiğimiz muazzam kazanımlar, Türkiye'nin yolunun açık, yarınlarının parlak olduğunun en müşahhas göstergeleridir.

Milletimizin gözbebeği Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de cesareti, özverisi, kahramanlığı, vatanseverliği, terörle mücadeledeki fedakar gayretlerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası görevlerdeki başarılarıyla büyük takdir toplamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin küresel ve bölgesel düzeyde ortaya çıkan risk ve tehditlere karşı koyabilecek imkan ve kabiliyetlere sahip olması, elbette ki hepimiz için gurur vericidir."

Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ü, silah ve dava arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, şehitleri saygı ve rahmetle, gazileri de minnetle anan Gül, milletin, mazisi zaferlerle dolu şanlı ordu mensuplarının, dünya barışının sağlanmasına katkıda bulunmak için yurt dışında üstün başarıyla görev yapan birliklerin Zafer Bayramı'nı kutladı.

Başbakan Erdoğan'ın Mesajı

Başbakan Erdoğan: "30 Ağustos zaferi neticesinde Türkiye, adeta bir uçurumun kenarından dönmüş, işgalden kurtulmuş; kendisine yeni ufuklar, büyük hedefler çizerek geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemeye başlamıştır" "Hiç şüphe yok ki, milletimizin bugünkü mevcudiyeti ve cumhuriyetimiz, o destansı zaferin bir tezahürüdür. Bizler bu şuurla, ecdadımızın emaneti olan Cumhuriyetimizi hakkıyla muhafaza ve müdafaa etmek üzere canla başla çalışıyor, hedeflerimize doğru kararlılıkla ilerliyoruz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 30 Ağustos zaferi neticesinde Türkiye'nin, adeta bir uçurumun kenarından döndüğünü, işgalden kurtulduğunu ve kendisine yeni ufuklar, büyük hedefler çizerek geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemeye başladığını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkomutanlığı ve kahraman askerin şehadet bilinci sayesinde zaferle sonuçlandırılan Büyük Taarruz'un ülkenin kaderini belirlediğini kaydetti.

30 Ağustos zaferi neticesinde Türkiye'nin, adeta bir uçurumun kenarından döndüğünü, işgalden kurtulduğunu ve kendisine yeni ufuklar, büyük hedefler çizerek geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemeye başladığını belirten Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi : 

"Hiç şüphe yok ki, milletimizin bugünkü mevcudiyeti ve cumhuriyetimiz,  o destansı zaferin bir tezahürüdür. Bizler bu şuurla, ecdadımızın emaneti olan Cumhuriyetimizi hakkıyla muhafaza ve müdafaa etmek üzere canla başla çalışıyor, hedeflerimize doğru kararlılıkla ilerliyoruz. 

İnşallah, 2023 yılında, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılını günümüzden çok daha iyi şartlarda kutlayacağız. Hedefimiz, ülkemizin 2023'te dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri olması; refah, barış ve kardeşliğimizin giderek daha da perçinlenmesidir. 

Bu düşüncelerle, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve tüm vatandaşlarımızın 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutluyor; Gazi Mustafa Kemal başta olmak üzere, bu zaferin mimarı olan istiklal şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum." 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in Mesajı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, sahip olduğu imkan ve kabiliyetleri, modern teknolojiye dayalı caydırıcı gücüyle dünya ordularının saygı ve gıptayla takip ettiği Türk Silahlı Kuvvetlerinin, daha da güçlü bir ordu olmak ve kendisine verilen her türlü görevi başarıyla yerine getirebilmek için aynı azim, inanç ve kararlılıkla çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde Orgeneral Özel'in Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü mesajına yer verildi.Mesajına "Türk Silahlı Kuvvetlerinin değerli mensupları" ifadeleriyle başlayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, "Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, kutsal vatan topraklarımızı istilaya ve milletimizi tarih sahnesinden silmeye kalkışan düşmana karşı, tüm imkansızlıklara rağmen yüce milletimizin ve kahraman ordumuzun sarsılmaz azmi, yüksek irade gücü, vatanseverliği ve kahramanlığı ile kazanılan büyük zaferin 91'inci yıl dönümünü kutlamanın gurur ve heyecanı içerisindeyiz" ifadelerine yer verdi.

Atatürk'ün 'Bir millet tarafından tamamen benimsenen bir fikrin, ne kadar güçlü ve ne kadar zinde bir kuvvet olduğunun en güzel bir misali olarak kalacağını' sözleriyle ifade ettiği zaferin bağımsızlık düşüncesinin sembolü haline geldiğini belirten Orgeneral Özel, "Bu zaferle, aziz milletimiz birlik ve beraberliğinden asla taviz vermeyeceğini, hürriyet ve istiklalinden hiçbir surette vazgeçmeyeceğini dünyaya bir kez daha ilan etmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin her kademesinde görev yapan general ve amiralden, subay, astsubay, sivil memur, köy korucusu, işçisi ile emekli personeline kadar herkesin Zafer Bayramı'nı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü'nü kutlayan Orgeneral Özel, şunları kaydetti:

"26 Ağustos 1922 günü başlayan Başkomutan Meydan Muharebesi'nin, yüce Atatürk'ün komutanlık ve liderlik dehasının ve millet-ordu bütünleşmesinin tezahürü olarak zaferle sonuçlanması, bir yandan Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanına giden yolda önemli bir kilometre taşı olurken diğer yandan dünyanın dört bir yanında esaret altında inleyen milletleri bağımsızlık mücadelelerinde yüreklendiren bir örnek teşkil etmiştir.

Bugün, sahip olduğu imkan ve kabiliyetleri, modern teknolojiye dayalı caydırıcı gücü, milli ve uluslararası görevlerde ortaya koyduğu başarılı çalışmaları, dünya barışına katkıları ve tüm bunları gerçekleştiren yüksek nitelikli ve eğitimli personeliyle dünya ordularının saygı ve gıptayla takip ettiği önemli bir kuruluş haline gelen Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, zaferlerle dolu 2 bin 222 yıllık şanlı mazisinden ve yüce milletimizin sevgisinden ve desteğinden aldığı güçle, daha da güçlü bir ordu olmak ve kendisine verilen her türlü görevi başarıyla yerine getirebilmek için aynı azim, inanç ve kararlılıkla çalışmalarına devam etmektedir."

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, mesajında zaferin mimarı Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarıyla kazanımların korunması için verilen mücadelelerde canlarını feda eden şehitleri rahmet ve minnetle, gazileri ise şükranla andı, mukaddes hatıraları önünde saygıyla eğildiğini de belirtti