TOKİ’den hastaya moral verecek hastane

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Sağlık Bakanlığı ile işbirliğinde Türkiye’nin en büyük hastanelerinden birini 850 yatak kapasitesiyle Balıkesir’de inşa edecek.

İhtiyaç halinde bin 154 yatak kapasitesine çıkarılabilecek hastanenin önemli özelliklerinden biri de tüm detayların hastaların moralini yüksek tutacak şekilde planlanması. 5 yıldızlı otel konforunda inşa edilecek hastanenin renklendirmesinden, ışıklandırmasına ve güneş ışığından faydalanılmasına kadar tüm detaylar, hasta morali düşünülerek tasarlandı. TOKİ, Balıkesir’e inşa edilecek hastanenin ihalesini gerçekleştirdi. İhalenin sonucu önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Sevgi evlerinden karakollara, okullardan stadyumlara kadar kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu yapıları protokoller çerçevesinde inşa eden TOKİ, sağlık hizmetlerinin daha modern şartlarda verilebilmesi amacıyla da 205’i Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında olmak üzere toplam 209 hastane projesi gerçekleştirdi. Sağlık Bakanlığı ile 94 hastane yapımı için de anlaşmaya varıldı.

ÇEVRENİN İNSAN PSİKOLOJİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ DİKKATE ALINDI

TOKİ, Sağlık Bakanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında Türkiye’nin en büyük hastanelerinden birini, Balıkesir’de inşa edecek. Hastane, çevrenin insan üzerindeki etkisi dikkate alınarak, hasta psikolojisine olumlu etkide bulunacak şekilde tasarlandı. Bu amaçla blokların birbirine olan konumundan oda renklerine kadar birçok unsur göz önünde bulunduruldu. Ağırlıklı olarak beyazla renklendirilecek binada, çocukların bulunduğu birimlerin hem içi hem de dışı rengârenk planlandı. Acil servis birimi ise kolay ulaşılabilir ve bulunabilir olması açısından kırmızıyla renklendirilecek.

GÜN IŞIĞINDAN AZAMİ DERECEDE YARARLANILACAK

11 bloktan oluşan 6 katlı hastanede bloklar konumlandırılırken de insan psikolojisi göz önüne alınarak, gün ışığından azami derecede yararlanılması planlandı. Bloklar konumlandırılırken, hasta odalarından karşıdaki bloklar yerine, çevre ve yeşil alanlar görülebilecek şekilde planlama yapıldı. Binada gün ışığından azami miktarda yararlanılması amacıyla da mümkün olan en fazla miktarda cam kaplama kullanılacak. Güneş ışınlarının hasta ve çalışanları rahatsız etmemesi için cam kaplamalara sabit ama dinamik bir dizilime sahip perfore metal parçalar monte edilecek. Böylelikle güneş ışınlarının kontrolü sağlanacak.

Hastanelerde ayrıca polikliniklerle acil servisin aynı katta olmasının sebep olduğu karışıklığı önlemek amacıyla bu birimler farklı katlarda bulunacak.

YATAK SAYISI BİN 154’E KADAR ÇIKABİLECEK

850 yatak kapasitesine sahip olacak hastanede, ihtiyaç duyulması halinde yatak kapasitesi bin 154’e çıkarılabilecek. Binada genel hastane, kalp-damar cerrahisi bölümü, çocuk bölümü, onkoloji bölümü, psikiyatri bölümü ve fizik tedavi departmanları ile acil servis gibi bölümlerin yanında; görüntüleme merkezi, laboratuvarlar, anjiyografi, nükleer tıp, radyasyon onkolojisi, kemoterapi, hemodiyaliz gibi çoklu tedavi üniteleri de yer alacak. Bina bünyesinde bin 198 araç kapasiteli kapalı otopark da bulunacak.