Fahrican ilaçlarına kavuştu

 İzmir’de Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaklaşık 5 aydır lösemi (kan kanseri) tedavisi gören 10 yaşındaki Fahrican Okutucu için gerekli olan 'Lanvis' adlı ilaç, Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) tarafından aileye ulaştırıldı. Fahrican Okutucu’nun annesi Fatma Okutucu, benzer sıkıntılar yaşayan ailelerin sorunlarının çözülmesini istedi.

İzmir’de 5 aydır Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde lösemi tedavisi gören 27 yaşındaki Fatma Okutucu ve 35 yaşındaki Tahsin Okutucu çiftinin iki çocuğundan biri olan lösemi hastası Fahrican Okutucu’nun ilaç sorunu çözüldü. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ithal ilaç listesinde yer almasına rağmen temin edilemeyen 'Lanvis' adlı ilaç, Okutucu ailesine TEB tarafından ulaştırıldı. SGK’nın ilaç fiyatını belirlerken döviz kurununun güncellenmemesi sonrası ortaya çıkan düşük fiyat nedeniyle ithalatçı firmalar tarafından temin edilmeyen, bu yüzden eczanelerde bulunmayan ilacın ulaşması, Okutucu ailesinde büyük sevinç yarattı.

Fahrican Okutucu’nun annesi Fatma Okutucu, yardım taleplerinin ardından, ilaçların temini konusunda yurtdışından bile telefon geldiğini söyledi. Pek çok kanserli hastanın benzer sorunları yaşadığını söyleyen anne Okutucu, “Bu ilaçlar herkese lazım. İlaçların bize devamlı ulaştırılacağı söylendi. Umarım verilen sözler tutulur. İlgilenen herkese çok teşekkür ediyorum. Biz ilaçların gelmesiyle büyük sevinç yaşadık umarım diğer hastalarda bizim gibi ilaçlarına kavuşur” dedi.

AİLELER ÇÖZÜM BEKLİYOR

İlaç temini konusunda sıkıntı yaşayan Akkuzu ve Yalçıntaş aileleri de yetkililerden yardım beklediklerini söyledi. 2 senedir lösemi tedavisi gören 9 yaşındaki Polat Akkuzu’nun annesi Fatma Akkuzu, “İlaçların temininde bazen büyük sıkıntı oluyor. Umarım benzer sorunları yaşamayız” ifadelerini kullandı. İki kere hastalığı tekrar eden, toplamda 6 yıldır tedavi gören 10 yaşındaki Gizem Yalçıntaş’ın annesi Firdevs Yalçıntaş ise “Biz de ilaçları temin ederken ciddi anlamda zorlandık. Hatta kızımın ilaçlarını Fransa’dan getirmek durumunda kaldık. Bu soruna bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.