Kerry: Kanıtladık

CNN’e açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’nin başkenti Şam’daki kimyasal saldırıdan etkilenenlerden alınan kan ve saç örneklerinde sarin gazı izine rastlandığını bildirdi. Bu örnekleri “bağımsız” olarak elde ettiklerini ifade eden Kerry, saldırının Suriye rejimi tarafından emredildiğini bildiklerini söyledi. 

Kerry konuşmasında ayrıca, “Roketlerin nereden ateşlendiğini, nereyi vurduğunu ve sonrasındaki hasarı biliyoruz. Sosyal medya da korkunç görüntüler izledi. Elimizde başka deliller de var ve saldırı sonrasında rejimin bunu örtbas etmeye çalıştığını biliyoruz” dedi. Başkan Obama’nın Suriye’ye bir askeri operasyon düzenlemek için Kongre’den yetkilendirme istemesini savunan Kerry, bu sayede eğer operasyon gerçekleştirilirse, ABD’nin “daha güçlü bir pozisyonu” olacağını ifade etti. Kerry ayrıca, “Konunun Kongre’ye götürülmesini eleştirenler var. Kongre’nin bu işlere karışmamasını düşünüyorlar. Fakat Başkan tek başına hareket etmeye karar verseydi, bu kez de kimseye danışmadığı için eleştirilecekti” diyerek, müdahale konusunda Kongre’de yapılacak oylama hakkında da açıklamalarda bulundu.

Kerry, önümüzdeki haftaya kadar oylamanın gerçekleştirilmeyeceği konusunda, Suriye’ye karşı askeri operasyonun “daha önce karşılaşılan benzer durumlarda olduğu gibi mümkün olan en kısa sürede” yapılma zorunluluğu olmadığını belirtti. Kerry son olarak, “Müdahalenin acilen, bir gün içinde yapılması gerekmiyor. Örnek olarak Libya’da halk (rejim tarafından) öldürülme riskiyle karşı karşıyaydı ve acil bir durum söz konusuydu. Eğer Esad yeniden benzer bir saldırı gerçekleştirecek kadar budala davranırsa, istediğimiz zaman askeri harekat yapma hakkımız var. Bu müdahaleyi gerçekleştirmeden önce, Amerikan halkının ve Kongre’nin desteğini almamızın önemli olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.