İzmir'de Suriyeli dramı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak gelen ve sayıları her geçen gün artan Suriyeliler, İzmir'de  zorlu koşullarda yaşam mücadelesi veriyor. Kalabalık halde kalıp çevrelerini de rahatsız ettikleri gerekçesiyle son zamanlarda otellerle evlere kabul edilmeyen bazı Suriyeliler, parklarda, açık alanlarda yaşamaya başladı. İş isteyen, yardım bekleyen, açlıkla mücadele edenler arasındaki, henüz 5 günlük olan ve göbek bağı bile düşmeyen kız bebeğin sürekli ağlaması dikkat çekti.



Ülkelerinde yaklaşık iki yıldır süren iç savaştan kaçan Suriyeliler, Türkiye’ye sığınıyor. Sınırı geçep Türkiye’nin güneydeki illerine gelen Suriyelilerden, burada kalacak yer bulamayanlar bir ümit diğer kentlere gidiyor. İzmir’e Suriye’den gelenlerin akın ettiği kentler arasında bulunuyor. İzmir’e gelen Suriyeliler'in sayısı son günlerde daha da arttı. Basmane Semti'nde mültecilerin yoğun olarak kaldığı bölgelerdeki otel ile ev sahipleri, çok kalabalık kaldıkları, çevrelerini rahatsız ettikleri şikayetleri üzerine, Suriyeliler’e kapıları kapatmaya başladı. Bunun da etkisiyle, son günlerde gelen Suriyeli aileler, kalacak yer bulamaz oldu. Kalacak yer bulamayan Suriyeli aileler, kentin çeşitli bölgelerindeki açık alanlar ile parklarda yatıp kalkmaya başladı.

BEŞ GÜNLÜK BEBEĞİN DRAMI 


Maddi durumları iyi olmayan, çevredeki vatandaşların yardımıyla karınlarını doyurmaya çalışan Suriyeliler'den, Agora Parkı’nda kalan ailenin en küçük bireyi ise, henüz 5 günlük olan, göbek bağı bile düşmeyen, ismi dahi konulmamış kız bebek oldu. Sıcaktan, açlıktan, yaşadığı zorluklardan dolayı bebeğin sürekli ağlaması, buradaki dramı tanık olan vatandaşlarda büyük üzüntüye neden oldu. Ailenin Suriye’den Türkiye’ye geçiş yaptıktan sonra İstanbul’a gittiği, buradan da İzmir’e geldikleri öğrenildi. Bebeğin de bu sırada İstanbul’da bir hastanede dünyaya geldiği belirtildi.

Suriye’nin Halep kentinden bir hafta önce ailesiyle Gaziantep’e oradan da iki gün önce İzmir’e gelen Abdullah Ömer Cuma da yaşadıklarına isyan etti. Ülkesinde oto tamirciliği yaptığını, babasının iki eşinden birisinin Türk olmasından dolayı da Türkçe bildiğini söyleyen Cuma, "Uçaklar bizim bölgeyi bombalamaya başladıktan sonra kaçtık. İzmir’de iş imkanının çok olduğu söylenince, bir umut diyerek buraya geldik. Ama bize ev vermediler. Bizler de parklarda kalmaya başladık. Tek isteğim iş ve ev. Ben çalışır aileme bakarım" dedi. 


Bu arada Suriyeliler'in yoğun olarak kaldığı Basmane semtinde yaşayan vatandaşlar ise İzmir’i genelde ekonomik durumları daha iyi olan Suriyelilerin tercih ettiğini, buradan da deniz yoluyla yasadışı olarak Yuninastan’a ve İtalya’ya gitmeye çalıştıklarını ileri sürdü.

Perşembe günü eşyalarıyla birlikte Konak Meydanı’na gelerek, ağaçların altında yatıp kalkmaya başlayan çok sayıda Suriyeli ise buradan ayrıldı. 

Taylan Yıldırım/DHA