2020’nin rotası 7 Eylül’de belli olacak

2020 Olimpiyat Oyunları’nın hangi şehre verileceği 7 Eylül Cumartesi günü Arjantin’in Buenos Aires kentinde açıklanacak.

İstanbul, Madrid ve Tokyo’nun yarıştığı adaylar içinde Türkiye’nin şansının oldukça yüksek olduğu ifade edilirken, çıkan hiçbir sonuç sürpriz olmayacak. 1964 yılında Japonya’nın (Tokyo) Olimpiyatları düzenlemesi ve İspanya’nın da (Barcelona) Olimpiyatları düzenlemesi, Türkiye’nin ise henüz Olimpiyat Oyunlarını almamış olması, şansı yükseltiyor.

TOKYO HALKI EV SAHİPLİĞİNE SICAK BAKMIYOR

Olimpiyatlarda Türkiye ile birlikte aday şehirlerden Tokyo’da halk, olimpiyatlara masraflarından dolayı sıcak bakmıyor. Ayrıca radyasyon sorunu ve en önemlisi de Olimpiyat Düzenleme Kurulu (IOC) marka değerini de düşünüyor olması, Tokyo’nun şansını zayıflatan unsurlar olarak göze çarpıyor. Tokyo ile Avrupa arasındaki saat farkı, reklam veren şirketlerin ücretlerinin karşılığını tam olarak alamadığı iddiasını doğuruyor.

İSTANBUL’A DEVLET DESTEĞİ

İspanya halkının, özellikle de Madridliler’in yapılan anketlerde Olimpiyatlara pek sıcak bakmadığı vurgulanırken, Türkiye ve İstanbul’un Olimpiyat anketlerde yüzde 90 gibi çok yüksek bir oran çıkması ülke olarak bu işe ne kadar istekli olunduğunu gösteriyor. İstanbul adaylık süreci boyunca Başbakan Recep Erdoğan devlet olarak her türlü desteği verdi ve vermeye de devam edeceğini açıklaması, tesislerin yapımına başlanması, artılar olarak göze çarpıyor. Olimpiyat için başta Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat ve Genel Sekreter Neşe Gündoğan geceli gündüzlü çalıştılar. Türkiye İstanbul adına bugüne kadar olimpiyata aday olmuştu. Aday kentlerin Buenos Aires’te yapılacak basın toplantıları aday kentlerin tam yetkililerinin kentleri adına söyleyeceği sözler ve vaatler çok önemli olacak.

İLK KAFİLE DÜN GİTTİ

2020 Olimpiyatları’nı düzenleyecek ülkenin açıklanacağı 7 Eylül öncesi Türkiye adeta çıkarma yapıyor. Dün ilk kafileyi gönderen Olimpiyat Komitesi, yarında basının içinde olduğu ikinci kafileyi gönderecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise 6-7 Eylül’de Arjantin’de olacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, çok sayıda milletvekili, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve medya temsilcilerinden oluşan oldukça kalabalık bir kafile Buenos Aires’te olacak. 205 IOC üyesi ülkenin katılacağı toplantıda Türkiye, İspanya ve Japonya oy kullanamayacak.