Bornova Ağaçlı Yol'a AVM mi yapılacak?

 İzmir’de Özelleştirme İdaresi’nin imar planını AVM yapılmasına olanak sağlayacak şekilde değiştirildikten sonra satışa çıkardığı Bornova Ağaçlı yol yakınlarındaki Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü bina ve şantiyesinin olduğu 54 bin dönümlük alanın satışına karşı çıkanlar 'Diren ağaçlı yol' eylemi yaptı. Alanın satılıp AVM yapılmasına istemeyen 'Yeşil alanrımıza sahip çıkalım girişimi' üyeleri, buranın Bilim Parkı’na dönüştürülmesini istedi.

Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nün, Bornova Ağaçlı yakınında, Sanayi Caddesi’nde, üzerinde idari binaları, şantiye ve ağaçların bulunduğu 54 bin 181 metrekarelik arazi ile Ankara Caddesi üzerinde çevresinde bazı şirketlere ait binaların yeraldığı Karayolları Şefliği bina ve şantiyesinin yeraldığı 27 bin 388 metrekarelik arazi Özelleştirme İdaresi tarafından 19 Eylül’de satılacak.

AĞAÇLI YOLDA YÜRÜYÜŞ

Ağaçlı yol üzerindeki Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nün önünde bugün alanın satışına karşı eylem yapıldı. Aralarında Ege Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, Latif Hanım Grubu, Eğitim-İş Bornova temsilciliği, Atatürkçü Düşünce Derneği Bornova Şubesi, Cumhuriyet Kadınları Derneği Bornova Şubesi, Pir Sultan Abdal Derneği Bornova Şubesi, Çöy-DEr, Yerel-İş Bornova Şubesi, CHP Foça İlçe Başkanlığı, Vardiya Bizde/İzmir’in de yeraldığı ve kendilerine 'Yeşil alanlarımıza sahip çıkalım girişimi' adını veren 40 kişi eylem ve basın açıklaması yaptı. Eyleme, CHP Bornova Belediye Başkan adayları Enver Dündar ve Olgun Atilla da katıldı.



GEZİ PARKI SLOGANLARI AĞAÇLI YOL İÇİN ATILDI

Ağaçlı yoldan Bölge Müdürlüğü kapısına 'Ağaçlı yol halkındır kimseye vermeyiz', 'Talana izin vermeyiz', 'Diren ağaçlı yol, diren İzmir' sloganları atarak yürüdü. Grup, ellerinde 'Diren ağaçlı yol', 'Diren İzmir', 'Diren Bornova', 'Bekçisiyiz kopsa kıyamet, ağaçlı yol bize emanet', 'Sat bakalım, sat bakalım, ağaçlı yolu sat bakalım, İzmirlilerl izin verir mi Bir dene gör bakalım', 'AVM değil yeşil alan istiyoruz' yazılı pankart ve dövizler taşıdı.

KENT AKCİĞERLERİN ÖNEMLİ PARÇASI

Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü önünde grup adına basın açıklamasın emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Kayhan Kantarlı yaptı. Prof. Dr. Kantarlı, 40 yıl önci İzmir’e gelenleri Bornova’da karşılayıp kent merkezine ulaştıran tek yol alan 'Ağaçlı yol' boyunca konuşlanmış yeşil alanın, Cumhuriyet’in en önemli hizmet ve yatırım kurumları olan Karayoları (TCK), Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlükleri ile Zeytincilik Araştırma İstasyonu tarafından 60 yılda yetiştirilmiş ağaçları ve bitki örtüsüyle İzmir’in akciğerlerinin önemli bir parçasını oluşturduğunu söyledi.

BURASI SATILIRSA SIRADA DSİ VE ZEYTİNCİLİK İSTASYONU VAR

Bu seçkin yeşil alanın dörtte birini oluşturan Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tesislerinin yer aldığı kısmının Özelleştirme İdarisi Başkanlığı tarafından AVM ve rezidanslar yapılarak betonlaştırılmak üzere 19 Eylül’de satılacağını belirten Prof. Dr. Kantarlı, "İzmirliler bu araziye sahip çıkıp satışı durduramazsa ardında DSİ ve Zeytincilik İstasyonu arazilerin de aynı amaçlarla satılarak betonlaşmasına hazır olunmalıdır" dedi. Bugüne kadar kamu kuruluşlarına ait tesislerin yeraldığı 2 bin 629 adet arsa, bina ve lojmanın sessizce elden çıkarıldığına dikkat çeken Kantarlı, Şubat 2012’de İstanbul, Ankara, İzmir, ŞanlıUrfa ve Yozgat’da Karayolları Bölge Müdürlüklerine ait toplam 329 dönüm arazinin satılarak özelleştirilmesine karar verildiğini belirtti.

BELEDİYELER KARŞI ÇIKTI; DAVA AÇTI

Prof. Dr. Kantarlı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın Emlak Pazarlama Ofisi olarak görev yaptığını, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla işbirliğiyle Bornova Ağaçlı yoldaki Karayoları’na ait arazilerin imar planlarını İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediye Meclisleri reddetmesine karşın değiştirdiğini açıkladı. Planların 'Sosyal donatı alanı ve yeşil alan'dan çıkalıp recidence ve AVM yapımına olanak sağlayan 'Kentsel ve Bölgesel İş Merkezi'ne dönüştürüldüğünü belirten Prof. Dr. Kantarlı, 10 kata kata kadar ticari yapılaşmaya izin verildiğini söyledi.

İmar plan değişikliğine karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtığını, ancak henüz bir karar çıkmadığını belirten Prof. Dr. Kantarlı, "Özelleştirme İdaresi oldu bittiye getirme anlayışıyla hareket ederek arazileri 18 Temmuz’da satışa çıkardı. Son teklifler 19 Eylül’da alınacak. Davalar sonuçlanmadığı için süreci durdurmanın tek yolu İzmir halkının siyasi partileri, demokratik kitle örgütleri ve üniversiteleriyle bir bütün olarak demokratik hak olarak satışın durdurulmasını talep etmesidir. Bir avuç rantseveri memnun etmek için AVM ve Rezidanslar kurulacak bu alanların yapılaşmaya açılması İzmirlileri nefessiz bırakma girişimidir. Bu satıştan vazgeçilmeli, bu yeşil alan bilim sevgisini çocuklara aşılacak bir Bilim Parkı yapılmalıdır" dedi.

Utku Bolulu/DHA