Karaburun korumaya alınacak

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Karaburun’un “Özel Çevre Koruma Bölgesi” kapsamına alınması konusunda Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın gerekli incelemelerin ardından raporunu tamamladığını ve olumlu görüş bildirildiğini açıkladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karaburun’un “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilebilmesi için son aşama olarak ilgili bakanlıklardan 27 Eylül tarihine kadar görüş istiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığından 27 Eylül tarihine kadar görüşlerinin istendiğini ifade eden İlknur Denizli Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bakanlıklara gönderdiği üst yazıda şu ifadelere yer verildiğini söyledi:

“Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nin ilan edilmesi biyolojik çeşitliliğin muhafazası, nesli tehdit ve tehlike altında olan türler ve nadir ekosistemlerin korunmasının yanı sıra taraf olduğumuz uluslar arası sözleşmeler bakımından da önem arz etmektedir. Karaburun Yarımadası’nda ilgili yazı ile Bakanlığımıza iletilen talebe istinaden Bakanlığımız uzmanlarınca yerinde arazi incelemeleri yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda; karasal ve denizel alan olmak üzere alanın pek çok endemik bitki türü, nesli tehdit ve tehlike altında olan ve uluslararası düzeyde korunma statüsüne sahip hayvan türlerinin yaşam alanı olması sebebi ve bölgeye has sosyo-kültürel değerler bakımından son derece önemli ve korunması gereken bir alan olduğu tespit edilerek arazi inceleme ve ilan gerekçe raporu hazırlanmıştır. Bu bağlamda; bölgenin doğal kaynakları ve sosyo-kültürel değerlerinin gelecek nesillere ulaştırılmasını ve doğal kaynakların korunarak kullanılmasını sağlamak amacıyla, bilimsel hassasiyetler de göz önünde bulundurularak söz konusu alan ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilecektir. Bölge ilanına ilişkin idari çalışmalar, Bakanlığımızca başlatılmış olup, Karaburun Yarımadası’nda sınırları verilen alanın ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilanı ile ilgili Bakanlığını nihai görüşünün 27 Eylül tarihine kadar Bakanlığımıza bildirilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederiz.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Karaburun’un ÖÇK raporunun olumlu geldiği müjdesini kendisini ziyarette bulunan Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra Dilli, Genel Sekreter, Çiğdem Akçura ve Doğa Grubu Üyesi Aydın Çetinbostanoğlu ile paylaşan Denizli, ziyaret sırasında şunları söyledi:

”Tabiat varlıkları açısından koruma altına alınan bölgelerde hem doğal yapıyı korunmalıyız hem de bölgede yaşayanlara hayatlarını sürdürmelerini sağlayacak ekonomik aktivitelerin artarak devam etmesini sağlamak zorundayız. Çevreye zarar vermeden, çevreyi geri dönüşsüz yok etmeden, ondan ekonomik olarak yararlanmak mümkün. Ekolojik tarımı ve turizmi entegre biçimde yöre halkının refahını artırmak üzere kullanmak için koruma kararı alındıktan sonra da bölgenin geleceği ile ilgilenmeye AK Parti olarak devam edeceğiz. Hem Karaburun’u koruyacağız hem de Karaburunluların bölgede refahları artmış şekilde hayatlarını devam ettirebilecekleri ekonomik canlılığı sağlayacağız. Karaburun insan yerleşimi olmayan bir alan değil orada vatandaşlarımız yaşıyor. Burada yaşayanlara, çocuklarına daha iyi bir hayat sağlamak gerekiyor. Biz Karaburun’da korunması gereken şeyin çevre ve insanla oluşturdukları uyumun olduğuna inanıyoruz.”

BAKANLIKLARDAN GELECEK GÖRÜŞLERİ DE TAKİP EDECEĞİM

İlknur Denizli, bu süre içinde bakanlıklardan gelecek görüşlerin takipçisi olacağını da ifade etti. Karaburun’un geleceğini kurtaracak sürecin mutlu sona ulaşacağına inandığına dikkat çeken Denizli, “Karaburun’da yöre insanının duyarlılığının ve AK Parti hükümetinin gösterdiği özenli çalışmaların meyvelerini almak üzereyiz” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sn. Binali Yıldırım ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn. Erdoğan Bayraktar’a bölgeye olan samimi destekleri için teşekkürler eden Denizli “Karaburun da yaşayan yurttaşlarımızın Karaburun’un çevre değerlerini korumak için AK Parti’nin yaptığı çalışmalarda AK Parti’ye verdikleri desteği sürdürmeye devam etmelerini istiyoruz.” diye konuştu.