Torbalı Kent Arşivi akademisyenleri ağırladı

Torbalı'nın tarihine ışık tutan Kent Arşivi ve Tanıtım Merkezi çevre ilçe ve illerin büyük dikkatini çekti. Birçok tarihçinin büyük beğenisini kazanan Kent Arşivi dün 9 Eylül Üniversitesi Akademisyenlerini ağırladı. Akademisyenlerin dışında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurmuş olduğu ‘Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri’ seçici kurul üyeleri de arşivi gezerek incelemelerde bulundular. Arşivde sergilenen eserleri inceleyen akademisyenler ve üyeler eserler karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.
AKADEMİSYENLERDEN TAM NOT
Kent arşivini gezen kurul üyelerine arşiv sorumlusu Çağlar Albayrak ve yerel tarihçi Yasin Kayış eşlik etti. Eserler ve belgeler hakkında bilgilendirilen akademisyenler arşive tam not verdi. Metropolis Antik Kenti kazı çalışmalarında 4 yıl boyunca çalışan 9 Eylül Üniversitesi Yard. Doç. Dr. Ahmet Uhri, “Kent arşivini mükemmel yapmışlar. Beklediğimizin çok üstünde. Gerçekten uzun emekler ve çabalar sonucu yapıldığı ortada. Uzun süre Torbalı’da arkeologluk yapmama rağmen Torbalı’nın bu kadar tarihe sahip olduğunu bilmiyordum” şeklinde konuştu.
KENT ARŞİVİ SERGİDE YER ALACAK
Ziyaretin ardından akademisyenlere ve kurul üyelerine çeşitli hatıra içerikli hediyeler verildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 yıl önce yapılmaya başlanan ‘tarihe saygı yerel koruma ödülleri’nde bu yıl Kent Arşivi ve Tanıtım Merkezi’de yer alacak. Kent Arşivi ve Tanıtım Merkezi olarak ‘tarihsel çevre ve kültür varlıklarını koruma dalında katkı ödülü’ne başvurduklarını ve bu doğrultuda kurul üyelerinin arşivi gezmeye geldiğini belirten Çağlar Albayrak, “Çalışmalarımız yerinde incelendi. Kurul üyeleri oldukça memnun kaldılar” şeklinde konuştu.