İzmir İl Genel Meclisi'nde Başbakan eleştirildi

İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Eylül ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, "ABD Başkanı Barack Obama bile savaş için kongre kararı almak gerektiğini söylerken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 'Sınırlı müdahale yetmez, Kosova’da olduğu gibi devamlı olmalı' diyerek savaş çığırtkanlığı yapmasını anlamak mümkün değildir" dedi.

İzmir İl Genel Meclisi Eylül ayı olağan meclis toplantısında konuşan CHP’li İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Suriye’de yaşanan iç savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu. Suriye’deki iç savaşın Esad rejimini devirmek için belli çevrelerce çıkartıldığını iddia eden Değirmenci, şöyle konuştu:

"Suriye’deki iç savaşta şimdiye kadar 100 bin kişi hayatını kaybetmiş ve 500 bini Türkiye’ye, 1.5 milyonu başka ülkelere olmak üzere 2 milyon Suriyeli ülkesinden kaçmak zorunda kalmıştır. ABD, İsrail ve Türkiye’nin başını çektiği bir grup ülke, Suriye’ye silahlı müdahale yapmak için hazırlık yapmaktadır. İngiltere parlamentosu yapılan oylama sonucunda müdahaleye katılımı reddetmiştir. Fransa parlamentosunda bu hafta görüşecektir. Almanya, İtalya, İspanya ve Arap ülkelerinin büyük bölümü savaşta yer almayacaklarını açıklamışlardır. Rusya, Çin zaten başından beri müdahaleye karşıdır. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, NATO’nun bu eylemde olmayacağını belirtmiştir. Hıristiyanların ruhani lideri papa savaşa karşı olduğunu söyleyerek, tüm kiliseleri 7 Eylül’de Suriye ve bölgede barış için dua etmeye çağırmıştır. İslam dünyasında önemli bir yeri olan El Ezher’de savaşa karşı olduğunu açıklamıştır. Müdahale için Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi kararı da yoktur. ABD Başkanı Barack Obama bile savaş için 'Kongre kararı lazım' derken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 'Sınırlı müdahale yetmez, Kosova’da olduğu gibi devamlı olmalı' diyerek savaş çığırtkanlığı yapmasını anlamak mümkün değildir."

İzmir İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Nazmi Kalyoncu ise Başkan Değirmenci’ye cevap verdi. Kalyoncu, yaptığı gündem dışı konuşmada, "Suriye iç savaşında çok sayıda kişi hayatını kaybetmiştir. Başkan Değirmenci’nin bu noktada bile Esad rejimine eleştiren bir konuşma yapmamasını kınıyorum" dedi.