Ayakkabı ustaları teknolojiye yenildi

Manisa'da 1996 yılında kurulan ve beş yıl öncesine kadar 3 bin kişinin çalıştığı Ayakkabıcılar Sitesi’nde bugün 600 kişi çalışıyor. Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Narin, esnafın yeni modellere ve teknolojiye ayak uyduramamasının sektörün sonunu getirdiğini kaydetti.

Manisa’nın Güzelyurt Mahallesi’nde 1996 yılında kurulan Ayakkabıcılar Sitesi’nin esnafı kan ağlıyor. 450 üye ile üretime başlayan ve 21 bloktan oluşan site, bugün sadece 173 üye ile ayakta kalmaya çalışıyor. Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Narin, ayakkabıcılığın kaybolan meslekler arasında yer aldığını vurgulayarak, el yapımı ayakkabı üreten ayakkabı ustalarının teknolojiye yenik düştüğünü dile getirdi. Beş yıl öncesine kadar sitede 3 bin kişinin çalıştığını belirten Narin, "Bugün sitede 600 kişi çalışıyor. Biz teknolojinin hızlı gelişmesine karşın kendimizi yenileyemedik, yeni modeller üretmekte çok sıkıntı çekti. Artık teknoloji öyle bir hızla gidiyor ki yetişmenin imkanı yok. Eskiden bir kalıp yaptırır, 1-2 yıl kullanırdık. Şimdi üç ayda bir yeni modeller çıkıyor. Yurtiçinde de yaşanan rekabet bizi olumsuz etkiledi. Eskiden Konya’ya ayakkabıyı biz gönderirken şimdi oradan ayakkabı almaya başladık" dedi.

Çin’da imal edilen ayakkabıların da kendilerini olumsuz etkilediğini ifade eden Narin, "Kalitesiz ayakkabılar üretildi, ucuz şekilde iç piyasa verildi. Bizlerin kazancı düştü, günden güne kan kaybettik. Yeni eleman yetişmiyor. Ara eleman sıkıntısı çekiyoruz" diye konuştu.

KAPASİTE DÜŞTÜ

Sitedeki esnafın para kazanamadığına değinen Narin, 450 metrekarelik dükkanlarda yalnızca iki kişinin çalıştığını kaydedip, "Beş yıl öncesine kadar bir atölyede 300 kişi çalışıyordu. Şimdi bir çok dükkan 4’te 1 kapasiteyle çalışıyor. Bu durumda kazanç olmaz, para kazanılmaz" ifadelerini kullandı.

13 YILDIR SHOWROOM SORUNU YAŞIYORLAR

Ayakkabıcılar Sitesi içinde 2000 yılında yapılan ve esnafın ürettiği ayakkabıların satışının yapılacağı showroom hakkında bilgi veren Mehmet Narin, 13 yıldır binanın kullanıma sunulamamasından yakındı. Binanın sosyal tesis ibaresiyle kurulduğunu ve bu yüzden ticari alan unvanını kazanamadığına dikkat çeken Narin, "Esnafımız ürettiği ayakkabıları bin 400 metrekare alan üzerine kurulan binada sergileyecek ve müşteri kazanacaktı. Ancak binanın yapılışında 'Sosyal tesis' diye geçmesi ticarete engel oldu. Yapılması gereken tek şey bu alanın ticari alana çevrilmesiydi. Ancak 13 yıldır bunu hiçbir belediyeye yaptıramadık. Bina 13 yıldır boş duruyor. Bu sorunun biran önce çözüme kavuşması gerekiyor" dedi.