Gezi tutuklularına kötü muamele iddiası

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi yönetimi, Buca Kırıklar Köyü’ndeki İzmir 1 ve 2 No’lu F Tipi Cezaevleri’nde tutuklulara kötü muamele ve işkence yapıldığını, bunun devam ettiğini öne sürdü. Gezi Parkı eylemleri tutuklularına yönelik kötü muamelenin özellikle dikkat çektiğini belirten avukatlar, tek kişilik hücrelerde tutulan bazı tutukluların da açlık grevine başladığını bildirdi.

ÇHD İzmir Şubesi Sekreteri Dinçer Çalım, basın toplantısıyla İzmir’deki F tipi cezaevleriyle ilgili açıklamalar yaptı. Çalım, geçen mayıs ayında İzmir 2 No’lu F tipi Cezaevi’ndeki işkence ve kötü muameleye yönelik suç duyusunda bulunduklarını, ancak İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın etkin soruşturma yapmaması nedeniyle, bunun takipsizlikle sonuçlandığını söyledi.

İzmir 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde İdare tarafından, ağustos ayında tutuklara işkence ve kötü muamele uygulandığını, bunun rutin hale geldiğini öne süren Çalım, "Ağustos ayında üçü Gezi eylemcisi 12 kişi işkenceye uğramıştır. Süngerli oda ve tek kişilik hücreler devreye konularak, tutuklulara işkence yapılmıştır. Örneğin 13 Ağustos'ta Gezi tutuklularından Hicri Selviler ve Faruk Erdoğan’ın hücresine giren 15 gardiyan, hiç konuşmadan Erdoğan’ın boğazını sıkarak havalandırmaya çıkarmıştır. Kolları kıvrılmıştır. Aynı muamele Selviler’e de yapılmıştır. Ayrıca yerlere sürüklenmiştir. Bir gardiyan Selviler’i tokatlamıştır. Bazı tutuklular da süngerli odada tekmelenmiştir" dedi. Tutukluların suç duyurusunda bulunmalarına karşın vücutlarındaki darp izlerinin tespiti için adli tıp kurumuna sevk edilmediklerini söyleyen Çalım, "Ayrıca tutukluların olayı anlattıkları mektupları da gönderilmemektedir. İşkence gören bazı tutuklular, 29 Ağustos’ta açlık grevi başlattı" dedi.

Dinçer Çalım, İzmir 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde de tutukluların avukatlarla görüşmeleri için hazırlanan cam fanuslara tepki gösterdiğini, bu nedenle de darp edildiklerini öne sürdü. ÇHD’nin bu tabloya sessiz kalmayacağını, tüm sorumluların cezalandırılması için süreci sonuna kadar takip edeceklerini söyledi.