''Arınç'ı ciddiye almıyorum''

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Niye yasak getiriyorsunuz. Hangi gerekçe ile yasak getiriyorsunuz. Taksim’de kutlamak istiyorlarsa orada kutlasınlar. Vatandaşla polisi karşı karşıya getirmek hükümetin, devletin görevi değildir” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, KKTC ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını cevapladı. İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarında meydana gelen olaylarla ilgili Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın kendisine yönelik eleştirilerinin olduğunun belirtilmesi üzerine Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet tarihinde ilk kez sivil bir iktidar döneminde bir bayram dolayısıyla Türkiye’de, İstanbul’da sıkıyönetim ilan edildi. Otobüsler, metrobüsler, vapurlar yasaklandı, köprüler açıldı. Ne diye? Halk bayramını kutlamasın diye” diye konuştu.

Dünkü açıklamalarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Ben dün ‘bırakın insanlar kendi bayramını nerede kutlamak istiyorsa orada kutlasın’ dedim. Niye yasak getiriyorsunuz. Hangi gerekçe ile yasak getiriyorsunuz. Taksim’de kutlamak istiyorlarsa orada kutlasınlar. Vatandaşla polisi karşı karşıya getirmek hükümetin, devletin görevi değildir. Polis vatandaşın güvenliğini sağlar. Polis, vatandaşın şu veya bu şekilde darp edilmemesi, hırsızlık yapılmaması, vatandaşların güvence altına alınması için vardır. Siz polise sıkıyönetim ilan eder gibi yasak getireceksiniz, vatandaşın üzerine gideceksiniz, vatandaşa biber gazı ile copla müdahale edeceksiniz, bunlar doğru değildir. 21. yüzyıl Türkiye’sine doğru değildir” ifadesini kullandı.

“BÜTÜN DÜNYA YARIN BİZİ KONUŞACAK”

Kılıçdaroğlu, “Bakın bütün dünyaya rezil etti bunlar bizi” diyerek değerlendirmesine şöyle devam etti:

“Bütün dünya yarın bizi konuşacak. Neden konuşacak hangi gerekçe ile konuşacak? Geçen yıl İstanbul’da, Taksim’de bayram yapıldı. Kimsenin burnu bile kanamadı. Huzur içinde evine gitti. 17 yaşında bir kız çocuğumuz hastanede yatıyor ameliyat oldu. İki polis arkadaşımızın bilekleri kırılmış, ameliyat olmuş. Neden bunu yapıyorsunuz? Dün söylemiştim. Eğer siz vatandaşla polisi karşı karşıya getirirseniz, bir kişinin burnu kanarsa bunun sorumlusu siyasal iktidardır diye. Kendi sorumluluklarını kimin üzerine atıyorlar şimdi? Vatandaşın üzerine. Niçin Taksim’e çıkıyorsunuz?”

CHP binasına girerken dahi biber gazı yediklerine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Bakın, bizim arkadaşlarımıza kendi binamıza girerken bile biber gazı sıkıldı. Kendi binamıza gidiyoruz. Yani CHP ilçe binasına gidiyoruz. Bu bile yasaklanıyor, böyle bir yasak anlayışı olabilir mi. Hem demokrasi, hem özgürlük diyeceksiniz hem de yasak getireceksiniz. Ve insanların şu veya bu şekilde bayram kutlamalarına engel olacaksınız. Bunu demokrasilerde kabul etmek mümkün değildir” dedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç’ın kendisine yönelik, “CHP eğer iktidara gelirse herkes kanunsuzca istediğini yapabilecek demek ki” sözlerinin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, “Bu lafın ciddiye alınır hiçbir tarafı yok. Devletten devlet yönetiminden devletin geleneğinden haberi olmayan insanlar ancak böyle konuşur. Arınç’ı da ciddiye almıyorum. Ciddiye alınacak da bir insan değil. Nabza göre şerbet vermesini bilen bir insan o” ifadesini kullandı.