Hollande'den Erdoğan'a teşekkür

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere gittiği Rusya'nın St. Petersburg kentinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüştü. Recep Tayyip Erdoğan, St. Petersburg’da zirve öncesinde Fransa Başbakanı François Hollande ile biraraya geldi. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Konstantinovsky Sarayı Villalar Bölgesi’nde Fransa’ya tahsis edilmiş 15 numaralı villada gerçekleşen görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra, ağırlıklı olarak Suriye konuşuldu. İkili görüşmede, ABD Başbakanı Barack Obama’nın Suriye’ye askeri müdahale meselesini Kongre’ye götürmesini saygıyla karşıladıklarını belirten iki liderin, Şam yönetiminin sivilleri kimyasal silahlarla da hedef almasının karşılıksız bırakılmaması gerektiği konusunda görüş birliği içinde içinde oldukları öğrenildi. Erdoğan’ın uluslararası toplumun Suriye konusundaki sorumluluklarını yerine getirmesi ve gereken adımları ivedilikle atması gerektiğini vurguladığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre Hollande, görüşme sırasında, Türkiye’ye ile ikili ilişkilere büyük önem verdiklerine değinerek, en kısa sürede Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini belirtti.

 

Görüşmede, Türkiye’nin ikinci nükleer santral projesi için geçtiğimiz Mayıs ayında Ankara’da Japonya ile imzaladığı anlaşmaya da değinildi. Başbakan Erdoğan, söz konusu santralde kullanılması planlanan reaktörün, Japon Mitsubishi ile Fransız AREVA şirketlerinin ortaklığında geliştirilmiş bir reaktör olduğuna dikkati çekti.

Buna karşılık Hollande’ın ise bunun teknoloji paylaşımı açısından önemli bir fırsat olduğuna işaret ederek, Fransa’ya duyulan güvenden dolayı Erdoğan’a teşekkür ettiği öğrenildi.