Bakanlık uyardı !

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan valiliklere gönderilen yazı ile Türkiye’nin güney, batı ve Marmara bölgelerinin önümüzdeki 6 gün süreyle orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıdığı belirtildi. 
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla yangına riskli bölgelerdeki illerin valiliklerine gönderilen yazıyla yangın uyarısı yapıldı. Türkiye’nin güney, batı ve Marmara bölgelerinin Perşembe gününden itibaren 6 gün süreyle orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıdığı kaydedildi.


ORMAN YANGINLARININ YÜZDE 90’I İNSAN KAYNAKLI
Orman Genel Müdürlüğü’nce her yıl ortalama 4 bin anız ve kırsal alan yangınına müdahale edildiğini ve ayrıca orman yangınlarının yüzde 90’ının insan hatasından kaynaklandığını ifade eden Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, imzasıyla valiliklere gönderilen yazıda şöyle denildi: “Özellikle rüzgarın şiddetli olduğu zamanlarda çıkan anız ve kırsal alan yangınları bazen ormanlarla birlikte yerleşim yerlerini, köyleri, tatil sitelerini de tehdit etmektedir. Bu yüzden hava şartlarının yangına sebep olduğu, özellikle rüzgarın şiddetli ve nisbi nemin düşük olduğu günlerde anız yakılmaması, orman içerisinde ve yakın yerlerde vatandaşlarımızın ateşle ilgili faaliyetlerden uzak durmaları gerekmektedir. Orman yangınlarına sebebiyet verenlerle alakalı valiliklere genelge gönderildi. Orman yangınlarına sebebiyet verenler tespit edilerek kanunda öngörülen cezai müeyyideler uygulanacak ve meydana gelen zarar kendilerinden tazmin edilecek"


ÖNÜMÜZDEKİ 6 GÜN OLDUKÇA RİSKLİ
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan verilere göre ülkemizin güney, batı ve Marmara bölgelerinde Perşembe gününden itibaren 6 gün süreyle orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıdığını ifade eden Bakan Prof. Dr. Eroğlu, orman yangınları ile mücadele konusunda kamuoyunun tekrar uyarılması ihtiyacı duyulduğunun altını çizdi. Bu kapsamda orman yangınına ya da kırsal alan yangınına sebebiyet verebilecek her türlü piknik ateşi, anız, artık ve çöplük ateşi yakılmaması gerektiğini vurgulayan Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızın orman yangınları riski konusunda bilgilendirilmesi ve uyarılması noktasında orman teşkilatına talimat verdim. Diğer yandan orman yangınından haberdar olan vatandaşlarımızın, Alo 177 Orman Yangını İhbar Hattını arayarak orman teşkilatına haber vermesi yangınlara kısa sürede müdahale edilmesi ve söndürülmesi açısından büyük önem arz ediyor”