Obama: "Güvenlik Konseyi felç olmuş durumda"

ABD Başkanı Barack Obama, kimyasal silahlara karşı uluslararası standartların korunmasının önemini vurgulayarak, bu konuda herhangi bir adım atmayan BM Güvenlik Konseyi’nin felç olduğunu dile getirdi.

ABD Başkanı Obama, G20 zirvesi için geldiği Rusya’nın St. Petersburg kentinde basına açıklamalarda bulundu. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, 21 Ağustos’taki saldırıda 400’ten fazlası çocuk olmak üzere bin 400 kişiyi zehirlediğini söyleyen Obama, masum insanlara ve özellikle çocuklara karşı kimyasal silahlar kullanılmasının kabul edilemeyeceğini belirtti. Obama, kimyasal silahlar üzerindeki yasağın sürdürülebilmesi için askeri bir müdahalenin kritik olduğuna işaret ederek, “Benim tercihim uluslararası olarak ciddi bir şekilde harekete geçmek ve Esad’ın mesajı aldığından emin olmak” şeklinde konuştu.

Obama, askeri bir müdahale için can atmadığını ancak farklı alternatiflerin bulunmadığını da söyledi. BM Güvenlik Konseyi’nin kimyasal silah kullanımı konusunda herhangi bir harekete geçmeyerek felç olduğunu belirten Obama, “Eğer kimyasal silahlar üzerindeki yasakların sürdürülmesini istiyorsak, uluslararası bir cevap vermeliyiz ve bu cevap Güvenlik Konseyi aracılığıyla gelmeyecek” dedi. Obama, ABD tarafından yapılacak herhangi bir saldırının “sınırlı ve orantılı” olacağını dile getirirken, ABD Kongresi’nin onayı olmadan da saldırı yapıp yapmayacağına yönelik soruya cevap vermedi. Önümüzdeki Salı günü Beyaz Saray’dan Amerikan halkına sesleneceğini bildiren ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’ye yapılacak sınırlı müdahale için destek almak amacıyla dünya liderleri ve ABD Kongresi üyeleri ile görüşmelere devam edeceğini açıkladı.