Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarını rahatlatacak yasa teklifi

Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarının çiftçilerden alacaklarını tahsil edemediği için zor duruma düşmesi ve bunun sonucunda da kendi çalıştırdıkları personelin yasal haklarını ödeyemedikleri için SGK tarafından haklarında yasal işlem başlatılması TBMM gündemine taşındı.

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, konuya ilişkin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi verdi. Söz konusu teklif ile; ana paraya uygulanan gecikme faizi, gecikme cezası ve gecikme zammının silinmesi, borcun ana parasının ise 24 eşit taksite bölünerek ödenebilmesi imkanı amaçlanıyor.

Çiftçi Malları Başkanlıklarının yüreğine su serpen kanun teklifi i Rahmi Aşkın Türeli'den geldi. Türeli 1941 yılında Çiftçi Mallarının Korunmasına ilişkin kanunun kabul edildiğini hatırlatarak bu kanuna uygun olarak da Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarının kurulduğunu ancak bu kurumların bugün çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

CHP'li Vekil verdiği kanun teklifinin gerekçesinde bu sıkıntılara dikkat çekti ve söz konusu kanunda yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunun da altını çizdi.

Mağdur oldukları için ödeyemediler Türeli, "02/07/1941 tarihinde kabul edilen 4081 Sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkında Kanun’a uygun olarak ülkemizin dört bir yanında Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları kurulmuştur. Çiftçinin her türlü malını korumak, çiftçi hayvanları için çoban tutmak, suların yollara ve arazilere zarar vermesini önlemek ve bunun gibi pek çok görevi ve sorumluluğu olan Başkanlıklar 1 Başkan ve 4 üyeden oluşmaktadır. Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları geçmiş dönemlerde dekar başına koruma ücretlerini ödeyemeyen çiftçilerden alacaklarını tahsil edemedikleri için oldukça zor durumdadırlar.

Bu çerçevede, Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları çiftçilerden alacaklarını zamanında tahsil edemedikleri için çalıştırdıkları personelin yasal haklarını zamanında ödeyememişler ve SGK tarafından haklarında yasal işlem başlatılmıştır." diye konuştu.

Yapılandırma fayda getirmedi 2011 yılında yürürlüğe giren kanunla Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarında çalışanlara borçlarını yeniden yapılandırma imkanı sağlandığını hatırlatan Rahmi Aşkın Türeli ancak borcun anaparasına uygulanan yüksek faiz ve cezalar nedeniyle başkanlıkların taksitlerini ödeyemediğini söyledi.

Türeli şu değerlendirmelerde bulundu:

"25/02/2011 tarihinde yürürlüğe giren 6111 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık  Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarında çalışanlara borçlarını yeniden yapılandırma imkanı sağlanmıştır. Bununla birlikte, söz konusu yeniden yapılandırmadan yararlanan Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları çalışanlarının büyük bir kısmı borcun anaparasına uygulanan yüksek faiz ve cezalar nedeniyle taksitlerini ödeyememişlerdir. Bu Kanun Teklifi ile; ana paraya uygulanan gecikme faizi, gecikme cezası ve gecikme zammının silinmesi, borcun ana parasının ise 24 eşit taksite bölünerek ödenebilmesi imkanı sağlanmaktadır."