Suriye'den flaş hamle

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Rusya'nın kimyasal silahları silahları uluslararası topluma devretme teklifini kabul ettiklerini açıkladı. 

Dün Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşen Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, kimyasal silahları uluslararası topluma devretme konusundaki Rusya'nın teklifini kabul ettiklerini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da Moskova’nın Esad rejiminin kimyasal silahlarını uluslararası topluma devretme teklifinin, “belli şartlar dahilinde” kabul edilebilir olduğunu belirtti. Europe 1 Radyosu’na konuşan Fabius, Rusya’nın uluslararası toplumun baskısına boyun eğerek Suriye konusunda tavrını değiştirdiğine inandığını söyledi.

Fabius şunları ifade etti:

“Rusların duruşunun değişmesinin iki büyük nedeni olduğunu düşünüyorum. Birincisi, Suriye rejimini sorumlu tutma yönündeki kararlığımız, ikincisi ise Rusya’nın kimyasal saldırıyı rejimin gerçekleştirdiğine dair kanıtların daha da belirginleştiğini görmesidir. Bu yüzden, Suriye’nin etkisinden biraz daha uzaklaşmaya çalışıyorlar.”

Rusya’nın, Beşar Esad’ın kimyasal silah stoklarını teslim etmesi yönündeki teklifinin üç şartın gerçekleşmesi ve silahların teslim edilmemesi halinde BM tarafından yaptırım uygulanması koşuluyla kabul edilebilir olduğunu belirten Fabius, bu şartları şöyle sıraladı:

“Hem Rusya, hem de Suriye bu silahların kontrolü ve imhası hususunda taahhütte bulunmalıdır. Bu taahhüt bağlayıcı olmalı ve gerçekleşmemesi halinde, yaptırımlar uygulanmalıdır. Son olarak, insanlığa karşı işlenen bir suç olarak kabul edilen kimyasal saldırı, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soruşturulmalı ve suçlular cezalandırılmalıdır." Dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı açıklamada, Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahları uluslararası topluma devretme teklifinde bulunmuştu.