Elektriği kesilen çiftçi zor durumda

Bergama'da, daha önce yılda iki kez eletrik faturası tahakkuk ettirilen ve faiziyle ödeme yapabilen çiftçiler, özelleştirmede TEDAŞ’ı alan AYDEM’in her ay düzenli olarak fatura göndermesi nedeniyle zor durumda kaldı. Borcunu ödeyemeyince elektriği kesilen çiftçiler, mağdur olduklarını belirtip yetkililerden yardım istedi.

İzmir’deki elektrik dağıtımı, özelliştirme kapsamında 1 Haziran 2013 itibariyle TEDAŞ’tan AYDEM Elektrik Dağıtım Şirketi’ne geçti. AYDEM, TEDAŞ’ın aksine tarımsal elektrik abonelerine Nisan ve Ekim aylarında değil, her ay düzenli olarak fatura tahakkuk ettirip, tahsilat yapmaya başladı. Daha önce Kasım ayının sonuna kadar faiziyle faturalarını ödeyebilen Bergama’da tarımsal elektrik abonesi olan çiftçiler, yeni uygulamayla mağdur oldu. Elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçilerin elektrikleri kesildi. Elektriği kesildiği için tarlasını sulayamayan çiftçiler perişan oldu. 

'ELEKTRİĞİ KESMEK, DİRİ DİRİ MEZARA KOYMAKTIR'

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, kendilerine üye 4 bin 500 tarımsal elektrik abonesi çiftçi bulunduğunu belirterek, "Çiftçinin elektriğini kesmek onu diri diri mezara koymak olur. AYDEM’in bu uygulamasına yıl sonuna kadar son verip, 2014 yılı Nisan ayına kadar çiftçiye borcunu ödemesi için süre verilmeli. Şayet, bu tarihe kadar borcunu ödemeyen olursa, o zaman elektriği kesilsin" dedi. Taşkıranoğulları, çevre ilçelerdeki çiftçilerinde aynı sorunu yaşadığını da ifade etti.

'TARLAMIZI SULAYAMIYORUZ'

Bergama’ya bağlı Çamköy Köyü’nde yaşayan çiftçi Muammer Sezer, iki tarımsal elektrik aboneliği bulunduğunu kaydederek şunları söyledi:

"İkisi de borcu nedeniyle Ağustos ayı başından bu yana kesik. Elektriğimiz olmadığından tarlamızı sulayamadığımız için ürünümüz verim kaybına uğrayacak. Bu nedenle borcumuzu yine ödeyemeyeceğiz. Bu bizi daha da ekonomik açıdan güç duruma sokacak. Köyümdeki her 100 üreticiden 60’ı aynı durumda. Yetkililerden bu sorunumuza bir çözüm bulmalarını bekliyoruz."