Büyükşehir Muğla'da tartışıldı

Muğla Belediyesi, TMMOB Mimarlar Odası Muğla Şubesi ve Kent Konseyi işbirliği ile hazırlanan “Muğla Büyükşehir oluyor mu?” paneli Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezi Nail Çakırhan Salonu’nda yapıldı.

Panele konuşmacı olarak Yüksek Mimar Oktay Ekinci, Yrd. Doç. Dr. Sonay Bayramoğlu Özuğurlu ve TMMOB İzmir Şubesi Başkanı Mimar Hasan Topal katıldı. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Özlem Şahin Güngör’ün yapacağı panelde Muğla’nın büyükşehir olma süreci tartışıldı.

Panelin açılışında konuşan Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, “Büyükşehir Yasası bize hiç sorulmadan kapalı kapılar arkasında hazırlandı. Israrla istediğimiz taslak ne partiye nede belediyelere gönderildi. Özellikle bu yasa ile köylülerimiz köyünde yaşamayacak. Bayır, Kafaca, Yeşilyurt gibi beldelerimiz mahalle olacak. Çıkartılacak Toprak Kanunu sayesinde büyük işletmeler köylerde büyük rant sağlayacak. Bu yasadan hükümetin dışında memnun olan yok. Bir takım maddelerde belli operasyonlar yapılacak. Açılım süreci kapsamında değişikler yapılacak. Bu çocuk özürlü, engelli çocuğu cami avlusuna bırakamayız” dedi. Yrd. Doç. Dr. Sonay Bayramoğlu Özuğurlu, “Bu yasa ile köylerin kendilerini yönetme hakkını ellerinden almıştır. Yasa ile ilin sınırları büyükşehir sınırları kabul edildiği için yabancı yatırımcıların önünü açan bir yasa haline geldi” derken Mimar Oktay Ekinci ise, “Bu yasanın TBMM’de yazıldığından şüphe duyuyorum. Yasayı kim yazdı? Deniliyor ki Büyükşehir Yasası’yla imar yolsuzlukları ortadan kalkacak. Ben iddia ediyorum en büyük imar yolsuzluğu büyükşehirlerde oluyor” dedi.