Sağlık çalışanlarından saldırı tepkisi

İzmir'de üniversite öğrencisi G.D.D.’nin, aşırı alkollü olarak gittiği hastanede tartıştığı asistan Dr. Yılmaz Güney Ertöre ile Dr. Özgür Önen’i tartaklamasına sağlık çalışanları tepki gösterdi. Basın açıklamasında, saldırılara müdahale için acil müdahale komitesinin kurulması istendi.

Geçen salı gün İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde meydana gelen olayda, Burdur’daki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Emin Gülmez Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencisi 27 yaşındaki G.D.D., alkol aldığı sırada fenalaşınca acil servise kaldırıldı. Gözlem odasında sigara içip doktorların iğne vurmasına engel olan G.D.D., iddiaya göre asistan Dr. Yılmaz Güney Ertöre ile Dr. Özgür Önen’e saldırdı. Olayın ardından gözaltına alınan G.D.D., sevkedildiği adliyede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 

'ACİL AMBULANS HİZMETİ SORUNLU'

Doktorlara saldırıya tepki gösteren meslektaşları ise aynı hastanenin acil servisi önünde basın açıklaması yaptı. Sağlık çalışanları adına açıklama yapan Ali Ekber Öztem şöyle dedi:

"Sorun zincirinin ilk halkası, acil ambulans hizmetinin sorunlu yürütülüş biçimidir. Acil ambulans hizmeti, piyasacı sağlık işlemeleri olan hastanelere hizmet adı altında müşteri taşıyan, taşıdığı her müşteriden pirim alan aracı kuruma dönüştürülmüştür. Her çağrıya körlemesine ambulans göndermekten vaçgeçin. Hastaneleri kar getiren işletmeler olarak görmekten vazgeçin. Müşteri merkezli kar getirici birimler değil, hasta merkezli birimleri bütüncül palanlayarak, personel dağılımını buna uyun hale getiren, personel eksikliğini gideren, acil servislerde çalışan sağlık emekçilerinin yaşam hakkını tehdit eden şiddetin sonlandırılmasında güvenlik tedbirlerini ihmal etmeyin."

İzmir Tabib Odası Başkanı Uzm. Dr. Suat Kaptaner de, hükümet politikalarının sağlık çalışanlarıyla vatandaşı karşı karşıya getirdiğini, bunlardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Açıklamada ayrıca sağlık çalışanları, saldırılara müdahale için acil müdahale komitesinin kurulmasını istedi.