7'den 70'e robotla gelen sağlık

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Robotik Cerrahi ile yapılan ameliyatlarda yaklaşık 300 hasta sağlığına kavuşturulurken ilk defa 13 yaşındaki bir hasta Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Turna ve ekibi tarafından robotik cerrahi yöntemi ile başarıyla ameliyat edildi. Doç. Dr. Turna, robotun bu yaş grubunda kullanımının Türkiye’de ilklerden olduğunu söyledi. 

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde robotik cerrahi ile sağlığına kavuşturulan en genç ve yaşlı hastanın katıldığı ve robotik cerrahi yöntemi hakkında bilgilendirmenin yapıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kumanlıoğlu, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Turna ve ekibi, robotik cerrahi ile tedavi edilen 13 yaşındaki en küçük hasta Ege Yıldırım, 78 yaşındaki en büyük hasta Ahmet Eta ve böbreklerinde tümör olduğu teşhis edilen ve robotik cerrahi ile sağlığına kavuşan 41 yaşındaki Kıvanç Yorgancıoğlu katıldı. 

Doç. Dr. Turna, üniversite bünyesinde yapılan ameliyatlar hakkında bilgi verdi. Robotik cerrahinin yaklaşık iki yıldan bu yana Ege Üniversitesi bünyesinde kullanıldığını belirten Turna, 13 yaşındaki bir hastada robotik yöntemin ilk defa kullanıldığını belirtti. Çanakkale'den böbrek daralması şikayetiyle gelen 13 yaşındaki Ege Yıldırım’ın robotik yöntem ile sağlığına kavuştuğunu belirten Doç. Dr. Burak Turna, yöntemin çocuk hastalarda da kullanılmaya başlandığını, yöntemin uygulandığı ilk çocuk hastalardan Ege Yıldırım'da da sağlanan başarının kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Yöntemin pek çok birimde kullanıldığını belirten Doç. Dr. Turna, "Robotik yöntem prostat ve böbrek kanserinde, kadın doğum, genel cerrahide de etkin bir biçimde kullanılıyor. Ağırlıklı olarak üroloji başta olmak üzere kadın doğum ve genel cerrahinin yanı sıra kulak-burun-boğaz, kalp-damar ve beyin cerrahisinde de son bir kaç yıldır kullanımı söz konusudur" diye konuştu.

'HATA PAYINI AZALTIYOR'

Robotik cerrahi yönteminin avantajlarını anlatan Doç. Dr. Turna, robotik yöntemle elin yapamadığı pek çok uygulamanın kolayca yapıldığını söyledi. Robotik ameliyatlarda kapalı ameliyatlara göre daha küçük yara izlerinin oluştuğunu belirten Turna, bu ameliyatlarda kan kaybının yok denecek kadar az olduğunu sözlerine ekledi. Hastaların çok kısa süre içinde iyileşerek taburcu olduğunu belirten Doç. Dr. Turna, hastaların kısa sürede ise günlük yaşamlarına dönebildiğini ve robot cerrahi ile üç boyutlu görüntü alındığını ve robotun kollarını 7 derece açı ile hareket kabiliyeti olması sebebiyle ameliyatlarda hata payının çok daha az seviyeye düşürüldüğünü belirtti. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu da merkezlerinde ayrıca Robotik Cerrahi Sistemi'ni öğrenmek isteyen öğretim üyeleri ve hekimlere yönelik sertifika programı da başlattıklarını söyledi. 

'ŞUAN ÇOK İYİYİM'

Doç. Dr. Burak Turna başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyonun ardından üç gün sonra taburcu edilen Ege Yıldırım, "Böbrek darlığım nedeniyle ağrılarım vardı. Çanakkale'de hastaneye gittik. Buraya gönderdiler. Doktorumuz sağolsun. Ameliyatı robotla yapmışlar. Hiç anlamadım nasıl geçtiğini. Üç gün sonra taburcu oldum. Şimdi çok iyiyim, teşekkür ederim" dedi.

'SANKİ KESİ YOK'

Doç. Dr. Turna ve ekibi, robotik cerrahi kullanarak farklı rahatsızlıkları nedeniyle açık ameliyat olamayacağı belirtilen Ahmet Eta'yı da sağlığına kavuşturdu. Yeniden sağlığına kavuştuğu için doktorlarına minnettar olduğunu kaydeden Ahmet Eta, "Ben böyle bir kolaylık görmedim. Bir gün sonra taburcu oldum. Kimse benim ameliyat olduğuma inanmıyor. Hiçbir şeyim, bir kesi yok. Sağlığıma yeniden kavuştum. Doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.