Manisa'da mısır hasadı başladı

Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, mısır hasadı sezonunun başladığını açıkladı. 
Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, verimli bir hasat sezonu geçirebilmeleri için çiftçilere uyarılarda bulundu. Üreticilerin sertifikalı tohum kullanmaları, gübreyi toprak analizlerine göre vermeleri ve damla sulama sistemine geçmeleri konusunda çiftçilere tavsiyelerde bulunan Çebi, "Dane kaybını en aza indirebilmek için de biçerdöver operatörleri çalışmalarında gerekli hassasiyeti göstermelidirler” dedi.
Türkiye’de 2012 yılında yaklaşık 622 bin hektar mısır ekiliş alanı olduğunu ifade eden İl Müdürü Hasan Çebi, “ İl Müdürlüğümüzün tespitlerine göre Manisa’da 36 bin hektar mısır ekiliş alanından yaklaşık olarak 356 bin ton ürün elde edilmiştir. 2002 yılında 171 bin ton olan mısır üretimimiz 10 yılda yaklaşık yüzde 110 artış göstererek 356 bin tona ulaşmıştır. İlimizde mısır üretiminin hızla artış göstermesinde, daralan pamuk ekim alanlarının mısır üretimine geçmesi, modern sulama teknikleri kullanımının yaygınlaşması ve dane mısır üretimine ve sertifikalı tohumluk kullanımına yapılan desteklemeler büyük katkı sağlamıştır." dedi.
Kırsal Kalkınma Yatırımları çerçevesinde Bakanlığımız tarafından uygulanan desteklemelere de değinen İl Müdürü Çebi, “Bu güne kadar basınçlı sulama sistemi projelerine Bakanlığımızca % 50 hibe ödemesi yapılmış olup, 2013 yılı içerisinde de 15 basınçlı sulama sistemi projesine, Bakanlığımız tarafından % 50 hibe ödemesi gerçekleştirilecektir. Ayrıca basınçlı sulama sistemi kurmak isteyen üreticilerimize Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtası ile düşük faizli ve uzun vadeli kredi kullandırılmaktadır. 2012 yılında Dane Mısır Prim Desteklemesi ile mısıra 12.920.812 TL, Sertifikalı Tohum Kullanımı Desteklemesine ise 89.505 TL destekleme primi ödenmiştir” dedi.
2012 yılında il genelinde yapılan 101 biçerdöver denetimi sonucunda 0,079’luk dane kaybı ile önemli bir başarı elde edildiğini hatırlatan İl Müdürü Çebi; “Biçerdöver operatörleri dane kaybını sıfıra yakın bir seviyeye indirmeli, bunun için de operatör belgesi olmayan kişiler hasat yapmamalı ve olgunlaşmamış ürünler hasat edilmemelidir. Sabah erken ya da akşam saatlerinde rutubet çok daha fazla olduğundan hasat yapılmamalı, bir tarladan diğerine geçerken mutlaka biçerdöver ayarları kontrol edilmeli ve elekler sık sık temizlenmelidir” şeklinde kaydetti. Dane kaybını en alt seviyeye indirebilmek için biçerdöverlerin belgeli operatörlerce kullanılmasını isteyen Çebi, çiftçilerimiz operatör belgesi olmayan sürücülere biçim yaptırmamalıdır. Çiftçi, tarlasına giren biçerdöveri sürekli kontrol altında tutup, dane kaybına sebep olan operatörleri İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirmelidir. Kurallara uymayan biçerdöver sahibi ve operatörleri hakkında Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesine göre işlem yapılacaktır. Ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisine satmak isteyen üreticilerimizin önceden randevu almaları gerekmektedir.” diye konuştu.