19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Seferihisar'dan Büyüleyici Görüntüler



 

İZMİR'in sakin şehir unvanlı ilçesi Seferihisar'ın gizli doğası Seferihisar Doğa Mirası Projesi'yle, ortaya çıkartılıp, belgelenerek halkla paylaşıldı.

Seferihisar Belediyesi, 2013 yılı Mart ayında 'Seferihisar Doğa Mirası Projesi'ni başlattı. İlçenin doğal zenginliklerin gözler önüne serilip, belgelenmesi için başlatılan proje, Seferihisar Belediyesi desteği ve Seferihisar Doğa Okulu'nun danışmanlığı ile yürütüldü. Ege Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Doğa Derneği ve Ekolojik Çözümler'de görev yapan toplam 12 araştırmacı projenin bilim ekibini oluşturdu. Ayrıca projeye 29 kişi gönüllü destek verdi. Araştırmacılar bir yıl boyunca toplam 70 günü arazide geçirdi. Proje kapsamında Seferihisar'daki büyük memeli hayvanlar, kuşlar ve bitkiler araştırıldı. Projeyle, doğa koruma açısından değer taşıyan pek çok yeni bulguya ulaşıldı. Boz yelkovan kuşunun Türkiye'deki tek üreme kolonisi Sığacık Körfezi olduğu keşfedildi. Aynı zamanda Seferihisar'ın kara leylek, yılan kartalı ve tepeli karabatak için önemli bir üreme bölgesi olduğu anlaşıldı ve toplam 83 kuş türünün yuva kurduğu tespit edildi.

Proje öncesinde Seferihisar'da kaydedilmiş bitki türü sayısı 246 iken, çalışmalar sonucunda bu sayı 551'e yükselerek iki kattan daha fazla arttı. Bu bitkiler arasında Anadolu mazı meşesi gibi çok nadir ağaçlar ve kıvırcık lale gibi soğanlı bitkiler yer aldığı tespit edildi. İlçede toplam 18 orkide türü yetiştiği ortaya çıktı.

Seferihisar tepelerine kurulan harekete duyarlı fotoğraf makineleriyle (fotokapan) tilki, çakal, porsuk gibi memeli hayvanların fotoğrafları çekildi. Fotokapanlarla, toplam 6 bin 348 kayıt elde edildi. Aslında Hindistan kökenli olan oklu kirpinin Seferihisar'da da yaşadığı ortaya çıktı. İlçede toplam 9 büyük memeli türü ilk kez tespit edildi. Tamamlanan proje Seferihisar Belediyesi Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıya CHP'li Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Muğla Üniversitesi Çevre Koruma ve Kontrol Programı Öğretim Görevlisi Yasin İlemin, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Uzmanı Volkan Eroğlu ve Doğa Fotoğrafçısı Barış Koca katıldı. 

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçede yaşayan her bir vatandaşın yüksek bir yaşam kalitesine sahip olmasından sorumlu olduklarını belirterek, "Bugün dünya sağlıklı ve zengin bir doğayı yüksek yaşam kalitesinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul ediyor. Bu nedenle ilçemizde yaşayan tüm canlıları da birer Seferihisarlı ve hemşerimiz olarak görüyoruz. Onların varlığı Seferihisar kimliğinin vazgeçilmez bir parçası. Doğa Mirası projesi ile Türkiye'de ilk defa bir ilçe belediyesi doğadaki canlı türlerini böylesine derinlemesine araştırdı. Bu çalışmanın sonuçları hem ilçemiz doğasını yaşatmak için bize rehberlik edecek, hem de umarım diğer ilçeler için de bir örnek olacak" dedi.

 

28 Haziran 2014
Etiket; Seferihisar, Citta Slow, Seferihisar Doğa Mirası Projesi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Mandalina şenliği başlıyor
Seferihisar, yüzen güneş enerji santrali kuracak
Seferihisar'ın gururu oldu
Belediye başkanları sahada buluştu
İzmir'de deprem
Soma'da kadın futbol takımı kuruldu
Güzelbahçe Ormanları İçin Yangın Üssü Kuruluyor
AK Parti İzmir'de "Eş Sürdürme" Kavgası
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir