19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Şike, Balyoz ve Ergenekon'da yeni süreç



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nu kabul etti.

Dolmabahçe Ofis'te basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Görüşme sonrası açıklama yapan Feyzioğlu, "Adalet bakanının da katılımıyla son derece samimi görüşme, hatta çalışma toplantısı oldu" dedi.
Önerilerini sunduklarını belirten Metin Feyzioğlu, "5 Temmuz 2012 tarihinde malumunuz özel görevli mahkemeler kaldırıldı. Ancak kaldırılan bu mahkemeler gecici ikinci madde ile görevlerine devam etti. Bugün ne çekiyorsak bu yanlışlık nedeniyle çekiyoruz. Bizim önerimiz geçici ikinci maddenin kaldırılmasıdır. Bu konuda sayın başbakanının son derece olumlu yaklaştığı kanaatini edinim. Önerimizi sunduk; Özel mahkemelerce verilmiş ve henüz Yargıtay aşamasında bulunan mahkumiyet kararlarının artık Yargıtay'ın taktirine bırakılmadan görev yerinden bozulmasını içeren tek bir madde. Sayın başbakanın bu konuda görüşü son derece sıcak oldu. Sayın adalet bakanına barolar birliği ile çalışma başlatılmasını söyledi. Adalet bakanlığı ile birlikte yakın çalışma içerisinde olacağız. Sayın başbakan, Japonya'dan döndüğünde çok somut bir önerimiz ortaya çıkacaktır" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofis'inde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1.5 saat sürdü. Görüşme sonrası açıklama yapan Feyzioğlu, Ergenekon ve Balyoz davalarıyla ilgili yol haritasında son durumun ne olduğu sorulunca, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın da katılımıyla bir görüşme gerçekleştirildiğini aktararak, "Son derece samimi bir ortamda ve yapıcı bir görüşme ve hatta görüşmenin ötesinde bir çalışma toplantısı oldu. Yalnız gündemdeki, belki şaşıracaksınız, ilk konum bu değildi. Benim işçi kardeşlerime bir sözüm var. HAK-İŞ Konfederasyonu'na bağlı Fen-İş Alüminyum işçilerinin yaklaşık bir yıldır devam eden bir direnişleri var. Kendileri, benden taleplerini Sayın Başbakan'a iletmemi istemişlerdi. Bunu dile getirdim. Sayn Başbakan çok yakından ilgilendi. Konfederasyon Başkanı'nı aradı ve en kısa sürede çözülmesi talimatını da verdi. Umutla bekliyoruz" dedi.

"ÖNERİMİZ GEÇİCİ İKİNCİ MADDENİN KALDIRILMASIDIR"

Feyzioğlu, gündem konusunda ise, "5 Temmuz 2012 tarihinde malumunuz özel görevli mahkemeler TBMM tarafında çıkarılan bir kanunla kaldırıldı. Ancak kaldırılan bu mahkemelerin aynı kanuna eklenen bir geçici ikinci maddeye dayanılarak, ellerindeki işler bitip, kesinleşene kadar yargılamaya devam etmeleri hükmü getirildi. Bugün ne çekiyorsak bu yanlışlık nedeniyle çekiyoruz. Bizim önerimiz geçici ikinci maddenin kaldırılmasıdır. Bu konuda Sayın Başbakan'ın son derece olumlu yaklaştığı kanaatini edinim. Önerimiz şu; Özel Görevli Mahkemelerce verilmiş olan ve henüz Yargıtay aşamasında bulunan mahkumiyet hükümlerini artık meşruiyetleri sorgulandığı için bu hükümlerin sırf bu sebeple Yargıtay'ın taktirine yer bırakmayacak şekilde görev yönünden bozulmasını emreden bir kanun değişikliği, bir madde. Sayın Başbakan'ın bu konudaki yaklaşımı, bizim izlediğimize göre son derece sıcak ve olumlu oldu. Sayın Adalet Bakanı'na Türkiye Barolar Birliği ile istişare etmelerini, bu konuda birlikte çalışılmasını istediğini ifade etti. Biz de, hukukun üstünlüğünün sağlanması noktasında ilkeli duruşumuzu kararlı bir şekilde koruduğumuz için kuşkusuz, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın bu talebine evet dedik ve Adalet Bakanlığı ile birlikte bu konuda yakın çalışma içerisinde olacağız. Öyle umut ediyorum ki, Sayın Başbakan, Japonya'dan döndüğünde çok somut bir önerimiz ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

"HERKESİN ADİL YARGILANMA HAKKINI SAVUNMAK ZORUNDAYIZ"

KCK tutukluları için de aynı durumun söz konusu olup olmayacağı sorulunca, "Bizim yaklaşımımızda, o dava, bu dava, şüphelinin, sanığın adı farklılık yaratmaz. Biz, Türkiye Cumhuriyeti'nde herkesin adil yargılanma hakkını savunmak zorundayız, kim olursa olsun, nereden gelirse gelsin. Haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yapılırsa yapılsın, haksızlıktır ve haksızlığın karşısında siyasi menfaat gözetmeksizin, pozisyon kollamaksızın kararlı bir şekilde durmak lazımdır. Bizim duruşumuz, söylemimiz bu" dedi.

"İKİ BAŞLI CEZA YARGISI SİSTEMİNDEN ARTIK KURTULMAK ZORUNDAYIZ"

Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği olarak, önerilerinden birinin de Terörle Mücadele Mahkemeleri'nin de kaldırılması olduğunu belirterek, "Çünkü, bu ülkede iki başlı, yani bir genel bir de özel olmak üzere, iki başlı ceza yargısı sisteminden artık kurtulmak zorundayız. Çünkü, iki başlılığın geneli dışındaki özeli daima adil yargılanma hakkını, savunma hakkını sınırlayan, sapı samanı birbirinden ayırmak yerine peşin hükmü kağıda döken bir yaklaşım sergiliyor. O yüzden bir Terörle Mücadele Mahkemeleri diye 5 Temmuz'da kurulan mahkemelerin de kaldırılması durumunda her yurttaşın eşit şekilde yargılandığı ve adi yargılama ilkelerine uyulmasını beklediğimiz mahkemelerce görülmesini istiyoruz. Sayın Başbakan, yeniden yargılama konusunda ve bu mahkemelerce verilmiş olan ve henüz Yargıtay aşamasında bekleyen hükümlerin de bozulması noktasında bir adım atılması düşüncesinde olduğunu sanıyorum. 1.5 saat boyunca görüştüğümüz, uzun uzun üzerinde çalıştığımız budur" diye konuştu.

"YOLSUZLUK KONUSUNDA TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ'NİN GÖRÜŞÜ AÇIKTIR"

Yolsuzluk operasyonu konusunda Türkiye Barolar Birliği'nin görüşünün açık olduğunu belirten Feyzioğlu, "Yargının bir siyasi hesaplaşma arenasına dönüştürülmemesidir. Ama yargının önünün de idare eliyle hiç bir şekilde kesilmesine yönelik adım atılmamasıdır" dedi.

04 Ocak 2014
Etiket; feyzioğlu başbakan görüşmesi, metin feyzioğlu dolmabahçe Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir