20 Nisan 2024, Cumartesi Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Suriye'den gelenler kardeşlerimizdir



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 11 Mayıs'ta bomba yüklü iki aracın infilak ettirildiği saldırıda 51 kişinin hayatını kaybettiği Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde, ilk patlamanın olduğu Cumhuriyet Meydanı'nda konuştu.

Suriye'deki muhaliflerin Beşar Esed'ı en kısa zamanda düşüreceklerine inandığını söyleyen Erdoğan, "Kendi saltanatlarını, kendi makamlarını korumanın gayreti içerisinde olanlar, iktidarlarını devam ettirmek isteyenler, Türkiye'de bizim huzurumuza musallat olmuşlardır" dedi.

11 Mayıs'ta meydana gelen iki ayrı bombalı saldırıda 51 kişinin hayatını kaybettiği Reyhanlı'da Başbakan'ın konuşma yaptığı Cumhuriyet Meydanı'nda olağanüstü güvenlik önlenmeli alındı. Alana bozuk para, çakmak gibi sert cisimlerinle sokulmasına izin verilmedi. Vatandaşların elindeki su şişeleri alındı, alanda bunun yerine küçük kapalı plastik bardak su dağıtıldı. Hatay ve çevre illerden takviye edilen polis ekipleri de ilçenin giriş ve çıkışlarında yoğun güvenlik önlemi aldı.

İlçeye gelen tüm araçlar da kontrolden geçirildi. Başbakan'ın geçiş yapma ihtimali olan caddeler ise araç trafiğine kapatıldı. Çevredeki tüm binalara keskin nişancılar yerleştirildi. Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan ve bombalı saldırıda zarar gören Reyhanlı Belediyesi binasına Türk Bayrağı, Atatürk posteri ve Başbakan Erdoğan'ın fotoğrafları asıldı. Başbakan Erdoğan, yanındaki İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile birlikte geldiği Hatay Havalimanı'nda Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar tarafından karşılandı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de Erdoğan'ın konuşma yaptığı alana Gaziantep'ten geldi. Erdoğan ve yanındaki heyet, Hatay Havalimanı'nda bir süre dinlendikten sonra helikopterle ilçeye geçti. Helikopter, Tayfur Sökmen Stadyumu'na indi ve Erdoğan da araç trafiğine kapalı yoldan halka hitap edeceği Cumhuriyet Meydanı'na geldi.

5 BİN KİŞİYE HİTAP ETTİ

Erdoğan, yoğun güvenlik önlemleri altında meydanda toplanan yaklaşık 5 bin kişiye Başbakanlık otobüsünün üzerinden hitap etti.

Saldırıda ölen 51 kişiye rahmet dileyen Erdoğan, şöyle konuştu: "Onlar makamların en yücesine ulaştı. Ama şunu da bilmenizi istiyorum ki, onların o makamlara ulaşmasına neden olan alçaklar, zalimler onlar da ebedi alemlerde inanıyorum ki cehennemde bu terör eylemini anacaklar. Şüphesiz ki bu dünya, Habil ve Kabil döneminden itibaren hep katillerle, iyi niyetli insanların adeta karşı karşıya olduğu zulümlere şahit olmuştur. Şunu bilmenizi istiyorum ki şu anda yanı başımızda cereyan eden olay, sıradan bir olay değil. Bilesiniz ki kendi saltanatlarını, kendi makamlarını korumanın gayreti içerisinde olanlar, iktidarlarını devam ettirmek isteyenler, Türkiye'de bizim huzurumuza musallat olmuşlardır.

Biz Türkiye olarak Suriye'ye ile yüksek stratejik anlaşmalar yapmak suretiyle Suriye'yi güçlendirebilmek için elimizden gelen gayreti göstermiştik. Bundan 2.5 yıl önce Asi Nehri'nde barajın yapılmasının temellerini atmıştık. Bu hem Suriye'yi kurtarmak, hem de ülkemizi Asi Nehri'nin taşkınlarından korumak için atılmış adımlardı. Öyle anlar, öyle günler oldu ki, bizim aramızdaki bu anlaşmayı hiçe sayanlar, aramızdaki dostluk kardeşlik bağları bu yönde ayaklar altına alındı. Özellikle Reyhanlı'daki kardeşlerime şuna anlatmak istiyorum. Bu millet tarih itibarıyla dünyada mazlumlara hep ensar olmuştur. Mazlumlar karşısında ensarlık dönemi yapmıştır. Ve ensar olmuştur. Suriye'de zalim Esed'ın zulmünden kaçan kardeşlerimiz, herhalde Reyhanlı ve sınıra, 300 bin kardeşimiz kendi keyifleriyle gelmediler. Ölüm endişesiyle geldiler. Fakat bu bölgede ne yazık ensar olmaktan nasibi almamış olanlar, zalimlerle fotoğraf çektirmeyi başarı telakki edenler, buradaki kardeşlerimin arasında Reyhanlı'daki kardeşlerimin arasına fitne nifak tohumları atmaya gayret ediyorlar.

Siz 25 bin civarında Suriye'den buraya göç eden kardeşlerimize kucağınızı açtınız. Ve şimdi onlarla buradan kovma gayreti içinde olanlara asla müsaade etmeyiniz. Bilesiniz ki onlar bizim kardeşlerimizdir. Bize inandıkları için buradalar. Bize güvenlikleri için buradalar. Yoksa kimse evinden barkından kaçarak, başka ülkelere gitmez. Siz gider misiniz? Ama Allah göstermesin başınıza böyle bir bela gelecek olsa o zaman ne yaparsınız? İşte o zaman ne yaparsanız, şimdi de aynı şeyi yapacağız. Ensar olacağız, kucaklayacağız. Bu fitne bu nifaka asla pirim vermeyeceğiz. Zaten şunu bilmenizi istiyorum. İnşallah Suriye'de o sulhu yakaladığı gün, diktatörlük sona erdiği gün, Suriye'de halkın iktidar olduğu gibi buradaki Suriyeli kardeşlerimiz evlerine döneceklerdir."

SURİYE'DE ZULÜM KAN VAR

Suriye'de şu anda zulüm, kan ve kin olduğunu belirten Erdoğan şöyle devam etti: "Uçaklardan bombardıman etmek suretiyle, tanklarla toplarla kendi halkını, kendi vatandaşını öldürmek suretiyle 100 bine yakın vatandaşını katleden zalime, Reyhanlı'dan sahip çıkan vatandaşımız var ise buna çok üzülürüz. Ortada bir vaka var. Biz Türkiye'de sandıklar kurularak iktidar olduk. Halkın iradesi ile iktidar olduk ama onlar babadan devralmak suretiyle iktidar oldular. Kardeşlerimiz, Reyhanlı'da sizden şu anda içinde bulunduğunuz birlik ve beraberliğin devamını istiyoruz. Türkiye güçlü bir ülkedir. Bu günler gelip geçecektir. İnşallah en kısa zamanda ben inanıyorum ki Suriye'deki muhalif güçler bu diktatörü indirecekler. Suriye'deki kardeşlerime sesleniyorum, Allah'ın yardımı yakındır. Hiç endişe etmeyiniz. İnşallah bu olacak hiç endişeniz olmasın."

YARALAR SARILIYOR

Reyhanlı'daki saldırıda işyerlerini kaybedenlere gerekli destek de sağlandığını belirten Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: "Dükkanlarını kaybeden arkadaşlara gerekli destekleri veriyoruz. İşsiz olan kardeşlerimiz İşkur'a müracaat etmek suretiyle gerekli desteklerini 3 ay süreyle alacaklar. Süreç içerisinde ilçemizde attığımız adımları daha da güçlendireceğiz. Başta vali, kaymakam ve belediye başkanımız, Adalet Bakanımız olmak üzere, hep beraber ilçemizi çok daha güçlü günlere kavuşturacağız. Hatay 10 ay sonra büyükşehir oluyor. Bu kararı biz verdik. Bütün bu ilçeler kenar köşede kalmış ilçeler olmayacak. Bunlar da büyükşehrin bir ilçesi olacak. Reyhanlı bundan nasibini en iyi şekilde alacak. Modern bir şehir olmanın adımlarını inşallah atacağız. Kısa bir zaman sonra tekrar yeniden Reyhanlı'ya geleceğim. Bu gelişim bu olay nedeniyleydi. Başbakan olarak olayın olduğu andan itibaren gelmiş olmam, bazı çevreler tarafından farklı olarak değerlendirilebilirdi. Bu işin istismarcıları var. Bu istismarcılara fırsat vermeyin.

Başbakan yardımcım ve bütün ekibim en kısa sürede buraya geldi. Hiçbir aksama olmadı. Ardından sağ olsun Cumhurbaşkanımız da buraya geldi. Sizi ne hükümet olarak ne de devlet olarak yalnız bırakmadık. Bırakmadık, bırakmayacağız. Sizden ricam istismar örgütlerine bizim aramıza nifak sokmak isteyenlere asla fırsat vermeyin. Bunların korkusu bizim birliğimiz ve dayanışmamızdır. İnşallah bu dayanışma onların burada hayat bulmasına fırsat vermez. Sizden ricam, Suriye'den buraya gelmiş kardeşlerim sizin kardeşlerinizdir. Bu kardeşlerinize asla, onlara buralardan çıkmak için olumsuz şeyler söylemeyin. Ben inanıyorum ki, Reyhanlılı kardeşlerimiz asla bunu yapmaz. Biz yaradılanı yaradandan ötürü seven bir anlayışın insanıyız. Kürdüyle Türküyle Laz'ı ve Çerkez'iyle hangi inanç mensubu olursa olsun herkesi yaradından ötürü seviyoruz. Biz size hizmetkar olmaya geldik. Şehitlerimize rahmet, ailelerine sabır, yaralılarımıza da geçmiş olsun diyoruz."

 SURİYELİ ÇOCUKLARA OYUNCAK DAĞITTI

Reyhanlı Kaymakamlığı'na geçen Başbakan Erdoğan, buradaki bir binadan kendini alkışlayan Suriyeli ailelerin çocuklarına oyuncak dağıttı. Erdoğan, daha sonra Kaymakam Yusuf Güler'in makamına geçerek basına kapalı olarak bir değerlendirme yaptı ve gelişmeler hakkında brifing aldı. Erdoğan daha sonra patlamada oğlu 33 yaşındaki Ahmet Hamdi Bozkaya'yı kaybeden Ak Parti eski İl Genel Meclis üyesi Bilal Bozkaya'ya taziye ziyaretine gitti. Ardından da patlamada ölen Mehmet Selim Aslan'ın evine giderek ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Taziye ziyaretleri basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

BAŞBAKAN İLE OTOBÜSTE GÖRÜŞTÜ

Başbakan Erdoğan'ın otobüste konuştuğu sırada güvenlik önlemi alan polislerin yanına patlamada ölen ablası ve yeğeninin fotoğraflarıyla gelen Hatice Erbaz, Başbakan ile görüşmek istediğini söyledi. Erbaz, konuşmanın ardından otobüse alındı ve Erdoğan ile bir süre konuştu. Otobüsten ayrıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erbaz, patlamada ablası Nadire Kuvvet ile yeğeninin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Başbakan'dan katillerin yakalanmasını istedim. Ablam ve kızının hiç bir suçu yoktu. Tesadüf eseri olay yerinde bulunuyorlardı. Doğu'da değiliz ki, burada terör de yok. Biz kendi memleketimizde öldük. Bunların hesabının sorulmasını istiyorum. Başbakan'a da bunları söyledim. Başbakan da acımızı paylaştı. Bunun da hesabının sorulacağını söyledi. Taziye ziyareti için evimizin adresini aldı."

25 Mayıs 2013
Etiket; Reyhanlı, Başbakan, Suriyeli Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Suriyeli gencin objektifinden savaşta çocuklar
Türkiye'nin kuvvetini bilelim
Başbakan'dan İzmir turu
Kocaoğlu: Başbakanın sözlerine üzüldüm
Suriyeli Vatandaşlar Merhamet Bekliyor
Cumhurbaşkanlığı bütçesinde yüzde 97'lik artış
Kılıçdaroğlu: Davutoğlu'nun önce kişiliğini kanıtlaması lazım
Babacan: Siyaseti bırakmam kendi irademle olmayacak
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
78 YILDIR KANAYAN YARA: BORALTAN
NEFRET ÜRETMENİN MANTIĞI DEĞİŞMİYOR
İLK KURŞUN MUAMMASI
İLHAN İŞMAN ADAY ADAYI OLDU
GEMİNİZİ BATIRDIK ÖZÜR DİLERİZ
HALAÇOĞLU SESSİZLİĞİNİ BOZDU
ERMENİ SOYKIRIMI EMPERYALİST BİR YALANDIR
MANİSA DGYD 'NİN KONUĞU ÖNALAN
Bu nasıl adalet?
Her türlü şiddete hayır!
EYT'de son durum ne
Mülteci çocuklar için deklarasyon
Kaya: Kocaoğlu aymazlık içinde
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Katar'a ablukayı İzmir ile kırdık
Dostları olan zengindir
Demokrasi tek yol
15 Temmuz şehitlerinin isimleri gökyüzünde
15 Temmuz'u Batı'ya anlatıyoruz
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir