23 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Taraf tatmin olmadı



Medya dünyasında üç gündür gündemi meşgul eden, AA hisselerinin genel müdürüne satıldığına ilişkin iddialara, dün Anadolu Ajansı tarafından yapılan açıklamayla verilen cevap, tartışmayı bitirmeye yetmedi.

Taraf Gazetesi, söz konusu işlemi ''manevrayla Kemal Öztürk'ü tek söz sahibi haline getirme operasyonu'' diye yorumladı ve AA'nın açıklamasının yetersiz olduğunu savundu.

Taraf'ın haberi şöyle:

Başbakan’ın basın danışmanıyken Anadolu Ajansı’nın Genel Müdürlüğü’ne atanan Kemal Öztürk, sermaye artırımı manevrasıyla ajansın ana ortağı ve tek söz sahibi haline geldi. Anadolu Ajansı’nın yüzde 47.75’lik hissesi Hazine’ye ait bulunurken, kalan paylar Atatürk’ün arkadaşlarının vârislerine aitti. Yapılan son sermaye artırımıyla Hazine rüçhan hakkı kullanıp, Anadolu Ajansı’ndaki pay oranını korurken, vârislerin sermaye artırımlarına katılımlarının kabul edilmediği iddia edildi.

Rüçhan hakkı kullanılmayan hisseler ise Genel Müdür Öztürk tarafından satın alındı. Böylece şirketin 5 milyon adet hissesinin 1 milyon 287 bin adedini satın alan Öztürk, yüzde 25.26’lık payla ana ortak haline geldi. Sermaye artırımının ardından ana ortaklar arasına giren Öztürk’ün ilk icraatı da şirketin ana sözleşmesini değiştirmek oldu.

Ana sözleşme değişikliğiyle Kemal Öztürk yetkileri tek elde toplama imtiyazı kazanırken, şirketin yönetim ve denetimini de kendi eline aldı. Öztürk bundan sonra Anadolu Ajansı’na ait her türlü taşınmazı alıp-satma yetkisini de kendi elinde bulunduracak. Genel Kurul operasyonu Kemal Öztürk’ün başkanlığında 9 nisanda toplanan Anadolu Ajansı Genel Kurulu, tüm yetkileri Yönetim Kurulu’nda toplarken, Yönetim Kurulu’nun yetkileri de ‘sınırsız’ olarak Başkan Kemal Öztürk’e geçirecek düzenlemelere imza attı.

Öztürk, Genel Müdürlük görevinden ayrılsa bile bu makamı, işaret edeceği kişiye aktarabilecek. Ayrıca yapılan sözleşme değişikliğiyle, ‘Denetim Kurulu’nun şirketin Genel Kurulu’nu toplantıya çağırma yetkisi ortadan kaldırıldı. Denetçilerin şirketle ilgili tüm hayati kararları elinde toplayan Yönetim Kurulu’na katılmaları, ancak ‘davet edilmeleri’ şartına bağlandı. Böylece Öztürk yönetimi, tüm denetimlerden de bağımsız hale geldi.

Açıklama tatminkâr değil

Konuya ilişkin AA’dan yapılan açıklamada, yapılan hisse değişikliğinin yeni Türk Ticaret Kanunu’na uyum zorunluluğu nedeniyle yapıldığı belirtildi. Öztürk’ün satın aldığı hisselerin tüm kullanım hakkının Hazine’ye ait olduğu kaydedildi. Ancak hisselerin neden doğrudan Hazine tarafından değil de Genel Müdür Kemal Öztürk tarafından satın alındığına ilişkin gerekçenin kanuni bir dayanağı yok.

Ajans’tan yapılan Öztürk’ün hisseleri alma gerekçesi olarak bir başka neden de, şirketin mevcut hissedarların bulunamaması nedeniyle ‘bazen’ Genel Kurul’un toplanamaması gösterildi. Ancak Türk Ticaret Kanunu’ndaki düzenlemelere göre Hazine’nin elindeki hisselerin Genel Kurul’u istediği zaman toplamaya yetmesi bu bahaneyi de çürütüyor. “Mecburen yaptık” Anadolu Ajansı hisselerinin yüzde 25.6’sının Genel Müdür Kemal Öztürk’ün üzerine geçmesinin ardından şirketin kurumsal iletişiminden iddiaların gerçekdışı olduğunu iddia eden bir açıklama yapıldı.

Açıklamada şu sözlere yer verildi: “Bazı gazete ve internet medyasındaki haberlerde Anadolu Ajansı hisse durumuyla ilgili gerçeği yansıtmayan bilgiler yer aldığından aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. Anadolu Ajansı A.Ş hisseleri 1920 yılından beri karmaşık ve dağınık halde bulunmaktadır. Şirketin çoğunluk hissesi yüzde 47.75 ile Hazine Müsteşarlığı’na aittir. Yüzde 10 hisse sahibi bilinirken, hisselerin yüzde 42.25’nin kimde olduğu belli değildir. Hissedarların bulunması için son 40 yıldır yapılan tüm çalışmalar sonuçsuz kalmıştır. Hissedarların önemli bir kısmının bilinmemesi bazen Ajansın olağan genel kurulunu toplayamama riskini doğurmuştur. Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girmesi nedeniyle şirkette sermaye miktarının 50 bin Türk Lirası’na çıkartılması zorunlu hale gelmiştir. Kurulduğu günden itibaren hisselerinin yüzde ellisinden fazlası doğrudan devlette ait olmamasına özen gösterildiğinden sermaye artırımında hisseler Hazine Müsteşarlığı tarafından alınmamıştır. Arttırılan hisseler Anadolu Ajansı A.Ş tüzel kişiliği üzerine alınmak istenmiş ancak kanunen bu mümkün olmamıştır. Bunun üzerine arttırılan hisseler Genel Müdürlük makamı üzerine alınmış ancak hisselerin üzerindeki tüm kullanma, oy ve kâr payı hakları, her türlü idari ve mali haklar, Hazine Müsteşarlığı’na devredilmiştir. Ayrıca hisselerin her Genel Müdür değişiminde yeni Genel Müdürlük makamına devredilmesi taahhüt altına alınmıştır. “Belirsizlik vardı kaldırdık” Anadolu Ajansı’nın 93 yıldır devam eden hisse sorununun kökten çözümü için kanuni düzenleme gerekmektedir ve bu konuda çalışmalar yapılmaktadır. Haberlerde bahsedildiği gibi hisselerin bir şahsa devredilmesi ya da “AA, Genel Müdüre satıldı” gibi iddialar doğruyu yansıtmamaktadır. Konu kanuni zorunluluğun yerine getirilmesi ve hukuki bir belirsizliğin ortadan kaldırılmasından ibarettir. Yapılan tüm işlemler ve düzenlemeler kanunlara uygun bir şekilde ve ilgili taraflarla istişareler edilerek gerçekleştirilmiştir.”

25 Haziran 2013
Etiket; taraf, anadolu, ajansı, kemal, öztürk, rüçhan, hakkı, hisse, satış Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Aşkın hamurunda genetik var
Kocaoğlu'ndan ilçe belediyesine tepki
Taraftarı dövdüler.. Azmettiren Başkan mı?
En pahalı yolun istinat duvarı çöktü
Kemal Özdeş bıraktı
20 akademisyenin bir araya gelip bir açıklamayı yazamaması...
Karşıyaka'da ayrılık çanları
TEOG için ter döktüler
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir