23 Nisan 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Termik Santral için forum



Muğla'nın Milas ilçesi'ne bağlı Ören Beldesi'nde yapılması planlanan termik santrale tepkiler sürüyor. Ören Belediye Başkanı CHP'li Kazım Turan'ın öncülüğünde, santrale karşı bir forum düzenlendi.

Muğla Barosu Başkanı Mustafa İlker Gürkan'ın yönettiği foruma, konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sıtkı Uyar ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcıoğlu katıldı. Başkan Turan, yaptığı açıklamada bölgede yaşayanların, kamuoyunda Gökova olarak bilinen Kemerköy Termik Santrali'nin yapılmış olmasını bile hata olarak gördüklerini söyledi. Prof. Dr. Uyar ise ABD başta olmak üzere batı ülkelerinin termik santrallerden vazgeçtiklerine dikkati çekip, "AB, Türkiye'ye çöplük olarak bakıyor. Hollanda, asbestli gemisini Aliağa'ya gönderdi. Çimento fabrikalarını yasaklayan Fransa, Türkiye'de çimento fabrikaları satın aldı. Almanya ve Polonya, termik santrallerini gönderdi" dedi.

Prof. Dr. Uyar, yaşamı oluşturan tek kaynağın güneş olduğunu belirterek, "Güneş o kadar önemli ki her sene 30 milyon insan, Türkiye'ye güneşlenmeye geliyor. Bu kaynağın yanında, termal kaynaklarımız var. Rüzgarımız var. Bugün gelinen noktada, 25 bin kişinin tükettiği enerjiyi üreten rüzgar tribünü var. Termik, ucuz enerji değil. Birim maliyeti hesaplarken toplumsal maliyeti hesaba almıyorlar. İktisatçılar bunu yapsınlar. Doğalgaz da temiz değil, azotoksit üretiyor, o da nitritoksite dönüşüyor. Bu asit, insan sağlığıyla birlikte bitkileri de mahvediyor. Çözüm, enerjinin etkin kullanımı ve rüzgar enerjisidir. Biz Marmara Üniversitesi olarak, isteyen iktidara danışmanlığa hazırız" diye konuştu.

Baro Başkanı Gürkan ise Türkiye'de bugün termik santrallerin kansere sebep olduğuna dair istatistik bulunmadığını ama üst solunum yollarına ve doğaya zarar verdiğinin bilindiğini söyledi. Çevre mücadelesi içinde bulunmanın suç sayıldığını savunan Gürkan, "Çevre mücadelesinde çok büyük uluslararası güçlerle karşı karşıyayız. O güç, iktidarı ele geçiriyor. O yüzden çevre mücadelesini de suç haline getirdiler. Biz bu suçu işleyeceğiz. Sizleri teşvik ediyorum. Çevre için bu suçu işleyeceğiz. Bu mücadelede hukuksal meşruiyeti olmayan olaylarla karşılaşıyorsunuz. İşlemin hukuki aykırılığını ortaya koyuyorsunuz. Nitekim daha önce baro olarak açtığımız ve kazandığımız davalar oldu ama en üst mahkeme, 'İşlem hukuka aykırı ama baro bu davayı açamaz' diyebildi. Yani hukuki meşruiyet, halk meşruiyetince desteklendi" diye konuştu.

Prof. Dr. Doğan Kantarcıoğlu da termik santrallerdeki arıtmaya inamadığını belirterek, "Ya çalıştırmıyorlar ya başka şeylerin peşindeler. Baca gazı arıtma tesisleri kurulmadan önce Marmaris, Datça kıyalarında havada kükürtdioksit belirledik. Bunların yağışlı havalarda sülfirikt aside dönüşmesiyle ormanlarda kuruma baş göstermişti. Aynı durum halen devam ediyor" dedi.

Forumda, başta Karacahisar Köyü’nden gelenler olmak üzere katılımcılar arasında yapılan oylamada, santrale 'hayır' kararı çıktı.

09 Eylül 2013
Etiket; milas, termik, santral, forum, tepki Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Karşıyaka'dan Federasyona büyük tepki
Karşıyaka'da teröre bayraklı tepki
Femen'in tiksinti duyduğu reklam
Genç beyinlerden 'yeşil' başarı
Kesilen ağaçları Valiliğin önüne bıraktılar
Soma'da termik santral için 86 ağaç daha kesildi
Konak'ta 'Beştepeler Gerçeği'
Ayvalık’ta rüzgar santraline ret
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir