24 Nisan 2024, Çarşamba Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

THY'de grev



Hava-İş Sendikası Başkanlar Kurulu 14 bin THY çalışanlarını kapsayan 24. Dönem toplu iş sözleşmesindeki uyuşmazlık ile ilgili Genel Merkez Yönetimine 'grevi başlatma yetkisi' vermesinin ardından sendika yönetimi bugün toplandı. Toplantının ardından yapılan açıklamada grev tarihi 15 Mayıs olarak açıklandı. Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, Türk Hava Yolları (THY) Anonim Ortaklığı (A.O) işletmesinde 14 bin üyelerini ilgilendiren 24'üncü Dönem Toplu İş Sözleşmesindeki çözüm fırsatlarının THY Yönetimince hovardaca harcandığını söyledi.

"15 MAYIS 2013 ÇARŞAMBA GÜNÜ GREV UYGULAMAYA KONULACAK"

Bakırköy İncirli'deki Hava-İş Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Atilay Ayçin, Hava-İş Başkanlar Kurulu'nun 29 Nisan 2013 tarihinde yaptığı toplantıda gelişmelere göre Genel Merkez Yönetim Kurulunu en kısa sürede grev uygulama kararı alabilmesi için yetkilendirdiğini belirterek, şunları söyledi: "Bu yetki çerçevesinde Hava-iş Yönetim Kurulu 3 Mayıs 2013 tarihinde olağanüstü toplanarak aşağıdaki kararı aldı. Bunun üzerine sendikamızın yasal ve Anayasal güvence altında olan grev uygulama işleminden başka bir yolu kalmamıştır. Bu yasal hak çerçevesinde Yönetim Kurulumuz olağanüstü bir toplantı yaparak; 6356 Sayılı Yasanın 60.maddesi ve diğer ilgili maddeleri uyarınca, THY A.O. Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerleri işletmesinin tüm işyerlerinde 15 Mayıs 2013 Çarşamba günü, grevin uygulamaya konulmasına, durumun noter kanalı ile işverene, yetkili makama bildirilmesine THY A.O. Genel Müdürlüğü ve bağlı işyerleri işletmesinin tüm işyerlerinde ilan edilmesine oybirliği ile karar verilmiştir." diye konuştu.

 "OLUŞABİLECEK OLUMSUZLARIN TEK SORUMLUSU THY A.O YÖNETİMİDİR"

Üyelerine güvendiklerini ve THY'nin bu greve 1 gün bile dayanamayacağını ifade eden Ayçin, şöyle konuştu: "Hava-İş üyeleri sağduyu ve sabırla uzlaşmayı desteklediler, ancak işveren bu grevi kendisi istedi. Bu nedenle oluşabilecek olumsuzlukların tek sorumlusu THY A.O Yönetimidir. Anayasamız, altına imza attığımız uluslararası sözleşme hükümleri yasa hükümleri açıktır. Şimdiden uyarıyoruz, biz hukuk çerçevesinde hareket ediyoruz siz hukukun dışına çıkmayın. Hava-İş sendikası 15 Mayıs gününe kadar çözüm ve görüşmelere açıktır. Ancak uzlaşmayı reddeden şirket yönetimi rezervasyon kayıplarının, ihracat ithalat ile ilgili sıkıntıların, turizm firmalarının sıkıntılarının, şirkete daha grev uygulanmadan oluşan zararların tek sorumlusu olacaktır. Sendikanın sunduğu görüşme çağrısı fırsatını iyi değerlendirin, şirketi kargaşa ve riske atan macera dolu yollardan vazgeçin. Gelin masada sorunları bütünsel olarak, karşılıklı iyi niyete dayalı bir anlayışla ele alalım ve her iki tarafı da memnun edecek bir biçimde çözelim."

"15 MAYIS SABAH İSTANBUL ÇIKIŞLI SEFERLER YAPILABİLİYOR MU GÖRÜN BAKALIM"

15 Mayıs'a kadar işten çıkartılan 305 işçinin işe geri dönüşüyle 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesini imzalayabileceklerini kaydeden Ayçin sözlerini şöyle sürdürdü: "1 Ocak 2013 tarihinde başlattığımız 24. Dönem Toplu İş Sözleşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması noktasında bu noktaya gelmiş bulunmaktayız. Günah bizden gitti. 15 Mayıs'a kadar zamanları var.

15'ine kadar 305 arkadaşımızın işe dönüşüyle ilgili kaldı ki yargıtayın da onamasından sonra elleri güçlenmiştir. Bunu dosta düşmana izah edebilecek siyasal ve hukuki karar mevcuttur. Hiçbir mağduriyet söz konusu olmaksızın 305 arkadaşımızın işe iadesini yapabilirler. 305'i işe iade ederlerse 24. Dönem Toplu Sözleşmeyi de bitirebiliriz. 15 bin THY çalışanı eğer sessiz kalıyorsa, baskı ve tehditle işini kaybetmemek için onurundan ve gururundan taviz vermeksizin görevini aksatmadan yerine getiriyorsa sakın ola sendikasının aldığı grev kararına uymazlar, diye düşünmeyin. Bakın bir deneyin görün, istiyorsanız. Siyasi bir kararla siyasi iktidarın erkini kullanmadan tehdit etmeden korkutmadan hukuktan ve yasal çerçevelerin dışına çıkmadan çözmeyeceksiniz, yüreğiniz varsa, 15 Mayıs sabahını bekleyin. Bakın bakalım o İstanbul çıkışlı 800-900-1000 seferiniz yapılıyor mu, yapılmıyor mu görün bakalım.O taşıdığınız yolcuları taşıyabiliyor musunuz, taşıyamıyor musunuz hep beraber göreceğiz."

Toplantıya, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi'nin yanı sıra geçtiğimiz yıl eylem yaptıkları gerekçesiyle işten çıkarılan kabin memurlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda sendika temsilcisi katıldı.

Bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, işten çıkartılan 305 işçinin verdiği mücadeleyi yürekten kutladığını belirtti. İşten çıkartılan 305 işçinin dünya emek hareketine ders verecek şekilde tarih yazdıklarını söyleyen Beko, "Bir gün gelecek bizim çocuklarımız, torunlarımız, sizin verdiğiniz bu mücadeleyi ansiklopedilerden ve kitaplardan okuyacaklar. Bize bu onuru yaşatan sizlere Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu olarak teşekkürler ediyorum" dedi.

1 Mayıs'ta saatlerce atılan gaz bombalarına rağmen yıkılmadıklarını yılmadıklarını ifade eden Beko, seneye işçilerle yan yana omuz omuza yürüyerek Taksim'de olacaklarını söyledi.

305 İŞÇİ YARGITAY ONAMASINA RAĞMEN HALA İŞE DÖNDÜRÜLMEMEKTE

Konuşmaların ardından basın mensuplarına bir sayfadan oluşan "THY'de neden grev?" başlıklı 15 maddelik bildiri dağıtıldı.

15 maddelik bildiride öne çıkan maddelerden bazıları şöyle: "Uçucu ekiplerin uzun menzil uçuşlarındaki 36 saatlik dinlenme hakkı bir gecede 24 saate indirilmiştir. Örneğin; hiçbir mantıki gerekçe gösterilmeden artık insanların saçı, ruju, giyimi ile kısıtlayıcı ve açıkça mobbing içeren kadını bir süs eşyası gibi gören uygulamalar dayatılmaktadır. İş yükü ikiye katlanmış filo sayısı her yıl yüzde 20 büyüyen ve 1. 100. 000 TL kar açıklayan THY çalışanların bunca özverisine rağmen işçilere yüzde 3 gibi komik zam önerisinde ısrar edilmiştir.

İşveren geçen Mayıs ayında AKP Milletvekilleri ile birlikte getirdiği anti demokratik grev yasağına rağmen karşı çıkan bu nedenle haksızca işten çıkarılan 305 işçiyi bilirkişi raporları, mahkeme kararlar ve Yargıtay onamalarına rağmen hala işe döndürülmemektedir"

03 Mayıs 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
İZMİR'E MEGA PROJE
ÇAM FISTIĞI REKOLTESİ YÜZ GÜLDÜYOR
MOBBİNG ÇALIŞMA HAYATININ EN ÖNEMLİ SORUNLARI ARASINDA
İLK BİNDE 157 EGELİ VAR
İZMİR'E TEKNOLOJİ ÜSSÜ KAZANDIRACAKLAR
İZMİR'E GÜÇ KATACAK BİRLİKTELİK
BABA HEDİYESİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
TAM KAPANMADA ZİNCİR MARKETLER TAM GAZ
Bitcoin makalesine uluslararası ödül
Sanal alışveriş rekora gidiyor
Çalışmak bizi tüketiyor mu
Firmalara ihracat uzmanları geliyor
Emekliye temmuz zammı
EYT'de son durum ne
Zeytin güzel kokmalı
Nazilli Tarım Fuarı ziyaretçi rekoru kırıyor
En iyi yatırım İzmir'den ev almak
Türkiye'yi İzmir modası sardı
Türkiye'nin hayvancılık fuarı başladı
Fuar güzelleri görücüye çıktı
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir